Republikáni získali Sněmovnu reprezentantů, zvýšili vliv v Senátu

3. 11. 2010

V listopadových volbách v USA Republikánská strana získala přinejmenším 56 křesel v dolní komoře Kongresu, Sněmovně reprezentantů, kterou tak nyní kontroluje - a redukovala většinu, kterou měli dosud Demokraté v Senátu. Stalo se tak kvůli nespokojenosti voličů s prací federální vlády a prezidenta Obamy.

Republikáni budou nyní ve zbývajících dvou letech jeho prezidentského úřadu mít možnost využívat své moci k vedení partyzánské války proti Obamovi. Nadcházejících 24 měsíců bude zřejmě charkterizováno ostrými mezistranickými spory a těžko budou přijaty jakékoliv nové zákony.

Naopak se zřejmě Republikáni budou snažit zlikvidovat Obamovy zákony, zejména jeho zdravotnickou reformu.

Obama v těchto volbách ztratil charisma neporazitelnosti. Ukázalo se, že je zranitelný, zejména, pokud nedojde dostatečně rychle k oživení ekonomiky. Z průzkumů prováděných u východu z volebních místností ve středu vyplynulo, že stav ekonomiky je zdrojem znepokojení pro 86 procent amerických voličů.

Vážné obavy ze stavu ekonomiky a opozice vůči agendě vládní strany v oblasti zdravotní péče a vládních výdajů připravily o mandát řadu prominentních kandidátů Demokratické strany, jako například senátora Russe Feingolda (Wisconsin). Druhou polovinu funkčního období bude tedy Obama vykonávat s pravicovou většinou v dolní komoře, jejímž spíkrem se zřejmě stane Republikán John A. Boehner (Ohio). Demokraté těsně zvítězili v Nevadě, v Kalifornii (kde již mají většinu přistěhovalci, kteří Republikány zpravidla nevolí - pozn. red.), v Delaware a Západní Virginii, nicméně celkově přišli nejméně o šest dosavadních křesel - včetně toho, které v minulosti obsadil senátor Barack Obama. Byli zvoleni kandidáti Marco Rubio (Florida) a Rand Paul (Kentucky) podporovaní pravicově populistickým hnutím Tea Party Movement, kteří se připojí k Republikánům.

Demokraté přiznávají, že jejich pokus dostat na poslední chvíli k urnám více svých voličů nesplnil očekávání, a i prezidentovo osobní úsilí v posledních dnech přineslo jen malý užitek. Po volbách budou mít Demokraté patrně také menší počet guvernérů jednotlivých států než Republikáni. Podle průzkumů pro opozici hlasovala i většina nezávislých, vzdělaných lidí a obyvatel předměstských oblastí - neboli těch, kdo před dvěma roky pomohli Obamovi usednout v Bílém domě. Průzkumy také ukázaly, že voliči byli s Kongresem nespokojeni více než v roce 2006, kdy během funkčního období prezidenta George W. Bushe kontrolu nad parlamentem převzali tehdy opoziční Demokraté.

Obama v reakci na výsledek voleb vyjádřil naději, že bude moci s Republikány spolupracovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.11. 2010