95 procent brněnského programu

10. 11. 2010 / Pavel Pečínka

Politika není o dojmech, ale o partnerství a schopnosti komunikovat, ČSSD a ODS měly dřív řadu programových neshod, nyní jsou programové priority z pětadevadesáti procent stejné, koalice bude jedna z nejstabilnějších v Brně, protože bude o práci, výstavba železničního uzlu, parkovacích domů, či reforma zdravotnictví nemá nic společného s ideologií, nově postavený chodník prostě není ani oranžový, ani zelený...

Ano, výběr těchto výrazů z rozhovoru Rovnosti s brněnským primátorem Onderkou je tendenční. To proto, aby ilustroval, jak se dokáže argumentace přizpůsobovat politickým okolnostem. Bráno doslova tím vlastně Roman Onderka říká, že v druhém největším městě České republiky se politika scvrkává ryze na komunální záležitosti tak jako v Kotěhůlkách. A nezáleží tudíž na tom, pro kterou stranu z těch dvou velkých volič vlastně hlasuje, když se v drtivé většině priorit překrývají.

Inu, ČSSD je strana masová, osobností vysokého formátu, které dokázaly spojit praktickou stránku politiky s přesahem mimo každodennost, se v ní vždy pár našlo. Bohužel je však ta šedá masa moc nezbožňovala a snažila se je vytěsnit. Špidla to zažíval před lety, oba Šabatové v Brně taktéž, teď je za odpor k pragmatismu v Praze tahán za ušiska Dienstbier mladší... Ale dost, proč pořád takové filozofující cancy. Vždyť chodník u nás ve štatlu není ani oranžový, ani zelený, hodiny taky ujdou, hahaha, né?

Brněnský deník Rovnost, 6.11.2010

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.11. 2010