Nová politika: Studentské nepokoje ukončily v Británii éru konsensu

11. 11. 2010

Jedna dívka z Londýna například řekla: "To násilí bylo děsivé. Zřejmě se to vymklo z rukou a lidé nezamýšleli, aby to došlo tak daleko. Ale myslím, že to udělalo velký dojem - ne že to školné nezavedou, ale nyní společnost ví, že nebudeme pasivní a nenecháme si všechno líbit."

Studentští demonstranti přinesli ve středu do londýnských ulic násilí v měřítku, jaké Británie nezažila od nepokojů způsobených zaváděním městské daně před dvaceti lety. Zuřivost protestů ukončila naděje na novou éru konsensuální politiky, kterou před půl rokem po všeobecných volbách sliboval nový konzervativní premiér David Cameron, píše deník Independent.

Předpokládá se, že to byla pouze první z mnoha hněvivých demonstrací, jak začnou lidé na vlastní kůži pociťovat dopad vládních škrtů. Více než 50 000 demonstrantů zastavilo dopravu ve Westminsteru. Jejich pokojná demonstrace protestovala proti rozhodnutí zvýšit univerzitní školné na až 9000 liber ročně.

Avšak demonstrace se proměnila v násilí, když dav zaútočil na ústředí Konzervativní strany v Millbanku. Útočníky nadšeně povzbuzovaly stovky lidí z ulice. Zděšení zaměstnanci konzervativního ústředí se zabarikádovali ve svých kancelářích a demonstranti ovládli budovu. V konzervativním úsilí uvázla například i baronka Warsiová, předsedkyně Konzervativní strany. která udržovala telefonický kontakt s policií, zatímco demonstranti vyhazovali nábytek z oken, zničili interiéry a strhli strop v jedné místnosti. Ze střechy budovy hodili na policii do dvora hasičský přístroj a jeden policista jím byl zraněn.

Hesla jako "Konzervativní svině" a další, obscénnější, byla načárána po zdech barvou a fixy. Osvětlení bylo v budově strháno a před budovou demonstranti rozdělali oheň z transparentů. Ze střechy také demonstranti zalévali policii hasicími přístroji a házeli po policistech vajíčky. Osm lidí, včetně tří policistů, bylo odvezeno do nemocnice.

Policie byla zjevně na plánovaný útok nepřipravena. Početně bylo demonstrantů daleko víc než pořádkové policie. Asi třicet policistů se zoufale snažilo za trvalého bombardování udržet kordon před budovou v Millbanku. Po setmění se policejní posily budovu snažily ovládnout, ale demonstranti policii zahnali pryč.

S příchodem noci naplnily vstupní halu ústředí Konzervativní strany čtyři stovky studentů. Na policii házeli smršť tyčí - některé byly zapálené - a skandovali "Hanba vám" a "Svině". Jiní studenti dál protestovali v budově za policejním kordonem.

Šéf londýnské Metropolitní policie posléze přiznal: "Není to přijatelné. Je to pro Londýn i pro nás ztrapňující."

Demonstranti byli velmi mladí, překvapivě dobře vychovaní a velmi středostavovští. Některým z těch, kdo skandovali nadávky a házeli transparenty na policii, bylo 15 - 16 let. Budou mít zřejmě záznam v trestním rejstříku, ještě než se dostanou na vysokou školu. Zatčeno bylo přes 35 osob.

Až do středy byla britská reakce na navrhované vládní škrty pozoruhodně mírná, ve srovnání s masovými protesty ve Francii, v Řecku a jinde.

Někteří demonstranti obviňovali z konfrontace policii. Oscar, 18, tvrdil: "Bylo to hnusné, člověče. Vytáhli obušky a sráželi lidi na zem. Jedna dívka dostala ránu do hlavy. Jen to lidi ještě víc rozčílilo."

Předchozí pokojná demonstrace narušila interpelace v parlamentě, kdy čtvrtí Whitehall procházelo asi 52 000 demonstrantů. Jejich skandování znělo Dolní sněmovnou, kde se náměstek premiéra Nick Clegg snažil obhajovat vládní škrty.

Při parlamentních interpelacích labouristická opozice ironizovala náměstka premiéra Clegga. Harriet Harmanová, zastupující šéfa Labouristické strany, se v parlamentě Clegga dotázala: "V dubnu oznámil náměstek premiéra, že plánuje zrušit univerzitní školné. Mohl by nás informovat o tom, jak tento jeho plán pokračuje?"

Aaron Porter, předseda Národního svazu studentstva, obvinil z násilí "malou menšinu", která prý demonstraci "unesla", a charakterizoval násilí jako "opovrženíhodné"-.

Avšak studenti, kteří se podíleli na obléhání ústředí Konzervativní strany, svou akci hájili. Argumentovali, že pokojnou demonstraci by politikové ignorovali. Jedna dívka z Londýna například řekla: "To násilí bylo děsivé. Zřejmě se to vymklo z rukou a lidé nezamýšleli, aby to došlo tak daleko. Ale myslím, že to udělalo velký dojem - ne že to školné nezavedou, ale nyní společnost ví, že nebudeme pasivní a nenecháme si všechno líbit."

Simran Hans, student anglické literatury v prvním ročníku z Manchesteru, řekl: "Vzdělání by mělo být zadarmo: zvýšení školného odebírá lidem univerzální právo.Nevím, jestli mě rodiče dokáží ještě podporovat na studiích, pokud se školné zvýší. Všichni dnešní politikové vystudovali zadarmo."

Násilníci, které údajně zorganizovala revoluční organizace z Leeds, vydali toto prohlášení: "Okupovali jsme střechu, protože jsme proti marketizaci vzdělání, které prosazuje vláda, a proti systému, který má pomáhat bohatým a útočit na chudé. Vyzýváme občany, aby se podíleli proti těmto škrtům na přímých akcích. Toto je teprve začátek odporu."

Středeční demonstrace byla největší v Británii od poloviny osmdesátých let, kdy studenti protestovali proti plánům Margaret Thatcherové zavést univerzitní školné, které pak zavedeno nebylo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.11. 2010