Irská krize se šíří do eurozóny

12. 11. 2010

Důsledky rekordních úroků, které je Irsko nuceno platit za svůj státní dluh, se šíří do eurozóny. Nákaza se projevuje na trzích s dluhy v celém bloku jednotné evropské měny.

V podstatě už trh obligací určuje cenu státního bankrotu Řecka, Itálie a Portugalska - nejslabších tří ekonomik v eurozóně. Mnoho analytiků usuzuje, že Dublin a Lisabon budou muset následovat Atény a požádat Evropskou unii, aby je zachránila.

Německá kancléřka Angela Merkelová se vzdorně postavila proti chaosu na trhu obligací a uvedla, že se nevzdá úsilí, aby za záchranu Řecka platili více nikoliv státy, ale soukromí investoři.

Tím postrašila evropské trhy, které už čtrnáct dní trestají irský, portugalský a řecký dluh. Je neférové, aby evropští daňoví poplatníci měli sami hradit finanční záchranu zadlužených evropských zemí, řekla Merkelová na summitu G20 v Seoulu.

"Řeknu to úplně jednoduše: v tomto ohledu zřejmě existuje rozpor mezi zájmy finančního světa a zájmy politického světa," zdůraznila Merkelová. "Nemůžeme neustále vysvětlovat svým voličům a občanům, proč by měli daňoví poplatníci nést finanční rizika a proč by je neměli nést ti lidé, kteří přijetím těch rizik vydělali obrovské peníze."

Několik evropských činitelů zdůraznilo, že Irsko zatím nepožádalo Evropskou unii o pomoc,ale José Manuel Barroso, předseda Evropské komise, zdůraznilm na summitu G20, že pokud Dublin o pomoc požádá, EU na to mechanismy má.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.11. 2010