BRITÁNIE:

Policie hledá, kdo hodil ze střechy hasicí přístroj

13. 11. 2010

Policie zatkla třiadvacetiletého studenta z Anglia John Ruskin University v Cambridgi v souvislosti s incidentem, při němž kdosi hodil ze střechy třicetipatrového ústředí britské Konzervativní strany hasicí přístroj. Dopadl těsně vedle na zemi stojících policistů a vysekl z betonového chodníku část povrchu. Policisté strávili dlouhé hodiny analýzou videozáznamů středeční demonstrace. Zatčený student byl posléze propuštěn na kauci. Policie chce viníka obvinit z pokusu o vraždu, avšak podle informací deníku Guardian ze soboty dopoledne hledání osoby, která hodila ze střechy hasicí přístroj, dál pokračuje.

V pátek londýnská Metropolitní policie oznámila, že při středečních studentských demonstracích v Millbanku zatkla 54 osob. 10 z nich je mladších 18 let a většina ostatních jsou studenti ve věku od 18 do 26 let, 33 mužů a 21 žen. Z toho, zdá se vyplývá, že tvrzení médií, že Millbank okupovali profesionální, anarchističtí extremisté, není příliš přesvědčivé.

Britské aktivistické servery zveřejnily právní instrukce pro demonstranty, kteří se obávají, že je odhalí a zatkne policie.

Tisíce studentů po celé Británii už začaly organizovat další masové protesty na 24. listopadu. S organizací protestů pomáhají i univerzitní učitelé.

Několik desítek univerzitních učitelů podepsalo petici na obranu těch, kdo pronikli do ústředí Konzervativní strany v Millbanku. Petici podepsali i aktivista a hudebník Billy Bragg a autorka Naomi Kleinová. Celkem ji zatím podepsalo přes 3000 osob.

Aktivisté doufají využít pozornosti, které se dostalo středeční studentské demonstraci v Londýně, tím, že rychle zorganizují další protesty. Účastnit se budou univerzity od Portsmouthu na jihu Anglie až po Glasgow ve Skotsku a už existují konkrétní strategie. Studenti na univerzitě ve Westmisteru uspořádají "karneval škrtů".

Alan Whittaker, předseda odborového svazu univerzitních učitelů University and College Union (UCU) v pondělí s kolegy finalizuje strategii masové stávky. Alison Lordová, členka celostátní exekutivy UCU, podpořila studenty, kteří pronikli do ústředí Konzervativní strany v Millbanku. "To, co udělali, bylo velmi nesobecké," zdůraznila. "Sami prospěch z této akce mít nebudou, ale lidé v budoucnosti zřejmě ano. Absolutně podporuji plány na budoucí masové stávky."

Někteří aktivisté také plánují útočit na liberálnědemokratického náměstka britského ministerského předsedy Nicka Clegga ztrapňujícími otázkami. Clegg sliboval před volbami až do poslední chvíle na veřejnosti, že Liberálnědemokratická strana zruší univerzitní školné, ale ve skutečnost uzavřel tajné srozumění s vedením své strany, že liberální demokraté tento oficiální předvolební příslib po volbách poruší.

Clare Solomon, předsedkyně University of London Union, která se účastnila okupace ústřední Konzervativní strany v Millbanku, zdůraznila, že další protestní akce jsou nesmírně důležité, má-li být vládě vyslán jasný signál. "Je teď naprosto nezbytné, aby naši studenti zorganizovali maximální chaos a odpor," uvedla. "Očekávám, že studenti okupují univerzity a ukáží vládě, že nedovolí, aby zlikvidovala naše školství. Doufám, že budou okupovány všechny univerzity."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.11. 2010