Čína začne dotovat potraviny

18. 11. 2010

Čínská vláda včera oznámila, že bude chudým rodinám vyplácet podpory určené k nákupu potravin. Reaguje tak na dvouciferný růst cen v posledních měsících. Kabinet slíbil odstranit nedostatek zeleniny a zrnin, ale také nedostatek paliv, který omezuje dopravu a průmysl.

Vláda zatím nezavede přímou kontrolu cen, ale oznámila, že pokud to bude třeba, je připravena tak učinit. Prohlášení neumožňuje kompletně posoudit detaily připravovaných vládních opatření, kromě toho, že dojde k jednorázovému uvolnění státních zásob obilí, jedlého oleje a cukru, a vláda začne dotovat chudým dětem školní obědy. Místní úřady dostanou za úkol zvýšit nabídku zeleniny, ale jak toho dosáhnou, bude na nich.

V Číně, kde chudé rodiny utratí až polovinu rozpočtu za jídlo, je výrazný nárůst cen politicky citlivou záležitostí. Nedostatek potravin se připisuje škodám způsobeným letními bouřemi.

Úřady rovněž vyvíjejí tlak na úspory elektrické energie, což průmysloví spotřebitelé začali obcházet nákupem dieselových generátorů; vznikl tak nedostatek paliva narušující dopravu a tvoří se fronty u čerpacích stanic. Státní petrochemické společnosti údajně zdržují dodávky v očekávání nárůstu cen.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.11. 2010