Americké volby: Zmatené pobouření

19. 11. 2010

Americké volby zaznamenaly v zemi takovou úroveň hněvu, strachu a deziluze, na jakou si za celý svůj život nepamatuji, napsal Noam Chomsky (* 1928). Protože jsou Demokraté u moci, nesou plnou tíhu odporu vůči dnešní socioekonomické a politické situaci. Nadpoloviční většina "mainstreamových Američanů" dotázaných při Rasmussenově říjnovém šetření uvedla, že hnutí Tea Party hodnotí příznivě - což je odraz ducha rozčarování.

Stížnosti jsou legitimní. Po více než třicet let reálné příjmy většiny obyvatelstva stagnovaly nebo upadaly, zatímco pracovní doba a nejistota narůstaly, stejně jako zadluženost. Bohatství se hromadilo, ale ve velmi malém počtu kapes, což vedlo k bezpříkladné nerovnosti.

Tyto důsledky plynou zejména z financializace ekonomiky probíhající od 70. let a s ní souvisejícího propadu domácí produkce. Proces urychluje deregulační mánie protežovaná Wall Street a podporovaná ekonomy uhranutými mýty o efektivních trzích.

Lidé vidí, že bankéři, kteří nesou velkou část zodpovědnosti za finanční krizi a kteří byli zachráněni před bankrotem z veřejných prostředků, si teď vychutnávají rekordní zisky a obrovské odměny. Mezitím oficiální údaje o míře nezaměstnanosti uvízly nad deseti procenty. Výrobní sektor se nachází na úrovni Velké deprese: Každý šestý je bez práce, a dobrá místa se sotva obnoví.

Lidé právem žádají odpovědi, a nedostává se jich, s výjimkou hlasů vyprávějících pohádky, jež mají jistou vnitřní soudržnost - pokud potlačíte nedůvěru a vstoupíte do světa iracionality a klamu.

Vysmívat se nesmyslům Tea Party je nicméně vážnou chybou. Mnohem přiměřenější situaci je pochopit, co vlastně leží za přitažlivostí hnutí pro veřejnost, a ptát se, proč oprávněně rozzlobení lidé jsou mobilizováni extrémní pravicí a ne tím typem konstruktivního aktivismu, který se šířil během Velké deprese...

Jsem dost starý na to, abych si pamatoval hrůzné a osudné dny, kdy Německo upadlo ze slušnosti do nacistického barbarství - abych si vypůjčil formulaci Fritze Sterna, uznávaného učence v oboru německé historie. V článku z roku 2005 Stern naznačil, že když hodnotí "historický proces, při němž resentiment vůči vystřízlivělému sekulárnímu světu nalezl vysvobození v extatickém úniku do nerozumu", má na mysli budoucnost Spojených států.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.11. 2010