Lékař: Své léky už nedostanete

19. 11. 2010

Nemohl jsem si dnes nevzpomenout na článek (spíše krátkou noticku), která nedávno vyšla na Britských listech. Pojednávala o tom, kterak byla paní v seniorském věku konfrontována s cenou svých léků v lékarně - dle autora se jí udělalo nevolno, protože částka za léky účtovaná tvořila podstatnou část jejího důchodu,píše čtenář Lubomír Lefler.

Stejně tak se dnes udělalo nevolno mému otci trpícímu relativně běžnou mentální poruchou, když se dozvěděl, že mu jeho ošetřující lékař nepředepíše obvyklé léky - totiž ty léky, které otci prokazatelně pomáhají a které mají jen malé vedlejší účinky. Důvod je ten, že dotyčný lékař již letos překročil rozpočet, který mu spočítala pojišťovna a kterým lze hradit léky pacientů.

Nevím, zda mohu opomenout fakt, že otec celý život tvrdě manuálně pracoval, vychoval dva vzdělané potomky a i nadále se podílí na platbě zdravotního pojištění.

Lékař, který si dobře uvědomoval absurditu celé situace, dále otce informoval, že pokud by mu skutečně obvyklé léky předepsal, byl by je nucen uhradit v celé výši (respektive tu část, kterou běžně platí pojišťovna by platil lékař, tzv. doplatek by nadále ležel na bedrech mého otce). Dotyčný lékař loni přes výtky pojišťoven předepisoval léky podle potřeb pacientů, nikoliv dle potřeb pojišťoven. Za toto dle mého názoru lidské, logické a profesionální jednání mu pojišťovny naúčtovaly penále v souhrnné výši 70.000CZK.... Nechám na posouzení každého z Vás, nakolik je tato částka adekvátní lékařskému platu v ČR.

Přátelé, už si zdaleka nejsem jistý, že občané a držitelé moci v naší zemi jedou na stejné lodi. Téměř každý den jsem svědkem nemravností, podvodů a tak absurdních dramat, že by se za ně nestyděli ani tvůrci Monthy Pythonova létajícího cirkusu. Už si zdaleka nejsem jistý, zda mám nadále sílu jenom koukat s otevřenou pusou a slýchavat svoje rodiče říkat, že dobře už bylo....

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.11. 2010