Britská vláda otevřela veřejnosti své účetnictví

19. 11. 2010

V pátek vyšlo najevo, do jak obrovské míry je britská vláda závislá při provozu státu na kontraktech od soukromých firem. Vláda totiž zveřejnila své účetnictví, respektive veškeré vydané položky nd 25 000 liber. Účelem má být otevřeností donutit ministerstva, aby vydávala peníze efektivně.

Ukázalo se, že státní úředníci jsou posíláni na "čokoládové" dny kolektivního školení mimo kancelář (tematicky motivované konzumováním čokolády), že je jim poskytováno drahé školení "jak vést "obtížné rozhovory", že jsou na oficiální jednání pronajímány noční kluby.

Sídlo britského premiéra v Downing Street vydalo po letošních volbách na renovaci kanceláře premiéra Camerona 55 000 liber.

Zveřejněná data obsahují informacae o 194 000 individuálních platbách učiněných jednotlivými britskými ministerstvy od května do září letošního roku. Soukromá škola v Etonu dostala 40 000 liber z peněz daňových poplatníků na to, aby spolupracovala se státními školami. 1,7 milionu liber financovalo zavádění televize pro vězně ve věznicích a 6,6 milionů liber na uhlí pro bývalé horníky.

Ze zveřejněných dat vyplývá:

  • Platby největším soukromým firmám jsou větší, než je celý rozpočet některých ministerstev. Capita, největší outsourcovací firma, pracující pro britskou vládu, dostala 3,3 miliardy liber za zpracovávání důchodů bývalých učitelů
  • 1,43 miliardy liber byl vydán na projekty "soukromé finanční iniciativy" pro školy a 1,25 miliardy liber na další projekty, které pro vládu realizují soukromé firmy.
  • Nynější šetření ve státním rozpočtu vedlo k tomu, že výdaje na zaměstnávání lidí najímaných od agentur a placených od hodiny stoupl o 65 procent. Odbory varují, že najímání náhodných pracovníků od agentur na krátkodobá období povede k likvidaci kvalifikace státních zaměstnanců v britské vládě.

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.11. 2010