EU poskytne Irsku půjčku 67,5 miliardy eur

29. 11. 2010

Země Evropské unie v neděli odsouhlasily půjčku Irsku ve výši 67,5 miliardy eur, která má pomoci zvládnout náklady masivní bankovní krize, a současně navrhly nová pravidla pro budoucí mimořádné situace vyžadující zásah ve prospěch společné měny.

Dohoda o záchranné půjčce pro Irsko byla schválena ministry financí na mimořádném jednání v Bruselu. Existují ovšem obavy, že po tomto kroku se útoky spekulantů zaměří na další země, zejména na Portugalsko.

Irský premiér Brian Cowen v Dublinu oznámil, že jeho země si okamžitě vybere 10 miliard na posílení kapitálových rezerv bank, za něž stát převzal odpovědnost. Dalších 25 miliard zůstane v rezervě určené pro banky a zbytek půjčky bude použit k pokrytí irských deficitů v příštích čtyřech letech. Představitelé EU také povolili Irsku výjimku z pravidel eurozóny, takže deficit musí srazit na požadovaná 3% HDP až do roku 2015. V současnosti však deficit činí rekordních 32%, takže vláda stejně bude muset drasticky škrtat ve výdajích, což vyvolává v zemi vlnu protestů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 29.11. 2010