Wikileaks: Jak se Polsko hašteřilo o obranu s USA

Polsko chce protiraketový štít na obranu před Ruskem

7. 12. 2010

Spojené státy ujistily Polsko, že rakety Patriot dokáží ochránit Polsko před jakoukoliv zemí. Varšava se bojí Ruska víc než Íránu či Sýrie

Obamova vláda sdělila Polsku, že nový navrhovaný protiraketový systém USA a NATO, který má potenciálně zlikvidovat případné útočné rakety z Íránu či ze Sýrie, může být pozměněn tak, aby zlikvidoval "rakety přilétající odkudkoliv".

Varšava i Moskva budou tyto výroky považovat za důkaz, že protiraketového štítu bude možné použít proti Rusku, navzdory tomu, že Amerika to opakovaně veřejně popírá.

Na jednání ve Varšavě před rokem také vysocí američtí činitelé předložili polské vládě několik alternativ možného rozmístění amerických jednotek v Polsku v reakci na dlouhá léta polského nátlaku, aby Američané vyslali do Polska své vojáky.

Z důvěrných amerických depeší týkajících se protiraketové obrany, vojenských styků a neustálých úzkostí Polska ohledně jeho bezpečnosti a zranitelnosti z Ruska vyplývá, že mezi Washingtonem a Varšavou byly ostré neshody ohledně rozmístění raket amerických protileteckých raket Patriot, které byly vyslány do Polska začátkem letošního roku.

Za Bushovy vlády Polsko souhlasilo, že rozmístí v Polsku 10 antiraket pro navrhovaný systém protiraketové obrany. Barack Obama tento projekt v září 2009 zrušil.

Pentagon a NATO nyní vyvíjejí menší a mobilnější protiraketový štít a přizvali Rusko, aby se na něm podílelo. Na summitu NATO v Lisabonu letos v listopadu souhlasili spojenečtí politikové poprvé s tímto společným projektem a ruský prezident Dmitrij Medveděv vyjádřil opatrný optimismus ohledně možné spolupráce Moskvy na tomto projektu.

V listopadu loňského roku nabídl Alexander Vershbow, náměstek amerického ministra obrany pro mezinárodní bezpečnost, Polsku, aby na svém území rozmístilo pozemní systém "standardních střel-3". Vyplývá to z prozrazených amerických diplomatických depeší.

Polsko, které si opakovaně stěžuje Američanům, že se necítí ohroženo Íránem, ale pravidelně ho znepokojuje Rusko, předložilo Američanům "celou řadu hypotetických otázek ohledně toho, zda by bylo možno nový protiraketový systém přizpůsobit měnící se hrozbě".

V reakci na to odpověděl Polsku John Hesterman ze spojených štábů, že "námořní platformy protiraketového systému mohou být přizpůsobeny likvidaci hrozeb z jakéhokoliv směru, pozemní základny mohou být zmodernizovány rozmístěním většího množství raket a radary mohou být přeorientovány." O tom psalo ve svých depeších americké velvyslanectví ve Varšavě.

Ze série diplomatických depeší za poslední dva roky vyplývá, že se Polsko intenzivně snažilo zatáhnout americkou armádu, výzbroj a výstroj NATO a možná i vojenské základny NATO do Polska. Spojené státy na to reagovaly rozpačitě a ostražitě. Vyvolávalo to zuřivé hádky a vzájemnou frustraci na obou stranách.

"Jak dlouho to bude trvat, než si uvědomíte, že se s Íránem a Ruskem nic nezmění?" ptal se polský prezidentský poradce tří amerických senátorů, kteří navštívili loni v květnu Polsko.

"Šéf štábu polského premiéra, náměstek prezidentova bezpečnostního poradce, i předseda polského parlamentu vyjádřili jednomyslnou podporu velké americké vojenské přítomnosti v Polsku. Pro Polsko je americké angažmá v polské bezpečnosti prostřednictvím přítomnosti amerických jednotek v Polsku, infrastruktury NATO v Polsku, raket Patriot v Polsku nesmírně důležité," píše americké velvyslanectví ve Varšavě. O půl roku později navrhl Vershbow Polsku alternativu k přislíbeným Patriotům, která, "jak jsou Spojené státy přesvědčeny, bude pro Polsko užitečnější".

Třemi nabízenými alternativami byly 1. čtvrtletní rotace stihaček F-16 a vytvoření malé trvalé podpůrné jednotky, která by se soustředila na zvýšení schopností polského bojového letectva, 2. čtvrtletní rotace letadel C-130 (ze základny Ramstein v Německu), také s malou trvalou vojenskou podporou v Polsku a 3. přemístění speciální americké námořní vojenské jednotky ze Stutgartu do Gdaňsku či do Gdyně."

Polsko na to reagovalo nadšeně. Letos v únoru sdělil polský ministr obrany Bogdan Klich americkému velvyslanci ve Varšavě Lee Feinsteinovi, že Polsko má zájem o všechny tři alternativy, zejména o stihačky F-16. V rámci vládních škrtů likviduje Polsko 20 procent své vojenské infrastruktury, ale pro Američany zachová tři vojenské komplexy, uvedl Klich.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.12. 2010