Aktivisté, kteří se pohádali s Assangem, spouští projekt OpenLeaks

13. 12. 2010

V pondělí byl spuštěn projekt OpenLeaks, který vytvořili bývalí spolupracovníci Juliana Assange, zakladatele serveru Wikileaks, kteří se s ním rozkmotřili a nesouhlasí s jeho redakční politikou. Spouštějí svůj vlastní projekt, který má být "demokraticky kontrolovaný a odpolitizovaný". Nelíbí se jim to, co označují za Assangův antiamerikanismus a za jeho autoritářské tendence.

Podle CNN je zakladatelem OpenLeaks bývalý spolupracovník Wikileaks Daniel Domscheit-Berg, který se s ním rozešel ve zlém.

OpenLeaks mají zřejmě pouze shromažďovat prozrazené dokumenty, fungovat tedy jako poštovní schránka pro "whistleblowers". Zveřejňování dokumentů nechají OpenLeaks "profesionálním" novinářům. Aspoň to vyplývá zatím z informací, které aktivisté z OpenLeaks zveřejnili na Twitteru.

OpenLeaks by mohl nahradit WikiLeaks, sdělili jeho podporovatelé švédskému listu Dagens Nyheter. WikiLeaks je "v těžké situaci" - MasterCard, Visa, PayPal a Amazon v posledních dnech podnikly akce proti organizaci, její zakladatel Julian Assange sedí v londýnském vězení a čeká na rozhodnutí, zda bude vydán do Švédska, kde čelí obvinění ze sexuálních trestných činů, píše americký deník Christian Science Monitor. Příznivci založili stovky mirrorů, aby zabránili odstranění dat WikiLeaks z webu; je to ale pouze dočasné řešení, nikoliv dlouhodobá strategie, míní CSM. Během pondělka 13. prosince má být zprovozněna stránka projektu OpenLeaks. Stojí za ní tým bývalých spolupracovníků WikiLeaks. Tvůrci nového serveru zdůrazňují, že hlavní novinkou bude demokratická kontrola vykonávaná výborem složeným z dobrovolníků.

Jacqui Cheng z Ars Technica k tomu dodává, že projekt OpenLeaks má být řízen neutrálně - operační rozhodnutí nemají být ovlivňována politickou agendou. Jinými slovy, stránka bude kompilovat informace, aniž by je sama zpracovávala za účelem zveřejnění.

Tato strategie je přiměřená svému cíli, pokud jde o to vyhnout se protireakcím, kterým dosud projekt WikiLeaks musel čelit. Projekt OpenLeaks by měl primárně sloužit jako zdroj pro zpravodajské organizace - a editorskou kontrolu a obtížná rozhodnutí (například které detaily odstranit a které zveřejnit) převést do rukou skutečných novinářů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.12. 2010