Akce WikiLeaks je kontroverzní a riskantní

14. 12. 2010

Rád bych připojil komentář k fenoménu WikiLeaks, kterému se dostává značné publicity, a to i na Britských listech. Můj dojem z celé záležitosti je spíše rozpačitý, a to i přesto, že naprosto souhlasím s právem veřejnosti na úplnou informovanost. Nicméně v tomto případě mám spíše pocit, že spíše hrozí, a to velmi reálně, že tento celkem bezvýznamný únik informací (následovaný demonstrativními akcemi od establishmentu a protiútokem aktivistických skupin) přinese v budoucnu mnohem více zla, než dobra, varuje Peter Spelina ze Sydney v Austrálii.

Proč píšu "nevýznamný"? Shrňme si, co jsme se vlastně dozvěděli:

  • Že diplomatické mise často slouží k "lehké" špionáži
  • Že státy Blízkého východu se snaží prosadit svoji vlastní mocenskou agendu skrze USA
  • Že velké firmy uplácejí vlády zemí třetího světa a dělají si v nich, co chtějí
  • Že v diplomacii často platí, že tvůj nepřítel je mým přítelem (ať už jinak dělá cokoliv)
  • Že úroveň korupce v mnohých post-sovětských republikách je obrovská
  • Že velké státy jsou přáteli malých pouze, když se jim to hodí

A co z toho je NOVINKOU?

Co z toho není známo léta a co z toho je překvapením? Která z těchto informací nebyla v nějaké podobě dostupná či zřejmá? Jinými slovy zisk z tohoto úniku je, alespoň v mých očích, velmi malý.

Potenciální ztráty jsou ale mnohem větší. Dovedu si totiž velmi snadno představit, jak v reakci na únik a DDoS útoky zvedne nemálo poslanců ruku pro zavedeni tvrdší identifikace na internetu, instalaci různých filtrů na klíčové připojovací body, urychlenou konverzi infrastruktury na bezpečnějčí (čti kontrolovatelnější) strukturu atd.. Problém totiž je, že ony řeči o svobodném, neomezitelném internetu bez hranic jsou pouze zbožným přáním. Nemá smysl zabíhat do detailů, ale lze s jistotou napsat, že drastické seškrtání svobod na internetu představuje implementaci méně než 50 opatření a je realizovatelné během relativně krátké doby.

Jistě vždy lze vytvořit různé překlenovací body či peer2peer sítě, ale ty nebudou mít globální dopad, a taky je možno je deklarovat jako ilegální.

Svoboda internetu stojí s tím, že se v demokratických zemích nepodaří vládě prosadit omezení, a padá s tím, když se podaří zblbnout poslance natolik, aby pro omezení zvedli ruku.

A právě tyto úniky k tomu možná dodaly munici. Nicméně... rád se budu mýlit.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.12. 2010