Zpráva EU:

Premiér Kosova Hashim Thaçi stojí v čele zločinecké mafiánské organizace, která pašuje lidské orgány

14. 12. 2010

Dva roky trvající vyšetřování obviňuje zločineckou síť Albánců, která usmrcuje srbské vězně a odebírá jim ledviny.

Kosovský premiér Hashim Thaçi je šéfem "mafiánské organizace", která pašuje zbraně, narkotika a lidské orgány přes celou východní Evropu. Vyplývá to ze zprávy Rady Evropy o organizovaném zločinu.

Hashim Thaçi je identifikován jako "boss" mafiánské sítě, která začala organizovat kriminální spiknutí před válkou o Kosovo r. 1999 a od té doby má stoprocentně pod kontrolou vládu v Kosovu.

Analýzu, která je důsledkem dvouletého vyšetřování, která cituje FBI a další výzvědné zdroje, má k dispozici deník Guardian. Podle tohoto dokumentu Hashim Thaçi už deset let ovládá "násilným způsobem" i obchod s heroinem.

Úzcí spolupracovníci Hashima Thaçiho jsou obviňováni, že tajně unášeli po válce do Albánie rukojmí a někteří z nich byli zavražděni a jejich ledviny byly prodány na černém trhu.

U okresního soudu v Prištině v úterý bylo zahájeno trestní líčení v případu údajného pašování lidských orgánů, které policie objevila r. 2008. Tento případ - kdy byly lidské orgány odebírány chudým obětem na klinice, známé jako Medicus, spojuje zpráva EU s Kosovskou osvobozeneckou armádou (KLA) a její praxí získávání tělesných orgánů v roce 2000.

V Kosovu se v neděli konaly první všeobecné volby od doby, kdy získalo r. 2008 nezávislost na Srbsku. Za vítěze v těchto volbách se prohlásil Hashim Thaçi a plánuje utvořit koalici s opozičními stranami.

Dick Marty, vyšetřovatel pro lidská práva, který je hlavním autorem nové zprávy , ji předloží ve čtvrtek v Paříži diplomatům ze 47 členských zemí Rady Evropy.

Podle jeho zprávy má Hashim Thaçi vazby na organizovaný zločin už po dobu delší než 10 let, kdy jeho skupina Drenica obvládla Kosovskou osvobozeneckou armádu. Od té doby Thaçiho skupina řídí většinu zločineckého podnikání v Albánii.

Během války o Kosovu reagovaly jednotky srbského diktátora Slobodana Miloševiče na útoky od Kosovské osvobozenecké armády děsivou kampaní etnického očišťování, při níž srbské jednotky usmrtily asi 10 000 osob.

Marty vyjadřuje politování nad srbskými zvěrstvy, ale poukazuje na to, že mezinárodní společenství záměrně ignorovalo válečné zločiny páchané Kosovskou osvobozeneckou armádou v zájmu "aspoň určité míry krátkodobé stability".

Martyho zpráva dokazuje, že během kosovské války a ještě asi rok poté se Thaçiho jednotky mstily na Srbech, na Romech a na etnických Albáncích obviňovaných z "kolaborace" s nepřítelem.

Hashim Thaçi a další čtyři členové jeho skupiny Drenica jsou jmenováni ve zprávě jako pachatelé "vražd, únosů, bití a výslechů". Skupina Drenica má v Kosově už deset let velký mocenský vliv. Podporují ji západní mocnosti v zájmu kosovské stability.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.12. 2010