BRITÁNIE:

Invalidní demonstrant: Policie se záměrně snaží vyvolávat násilí

15. 12. 2010

Televize BBC včera interviewovala invalidního demonstranta, postiženého mozkovou obrnou, kterého při čtvrtečních demonstracích v Londýně policisté brutálně vytáhli z kolečkového křesla a po vozovce ho rvali na druhou stranu ulice. Zde je překlad tohoto rozhovoru:

Reportér: Záběry, jak policie během londýnských protestů proti zvýšení univerzitního školného, násilím tahá invalidu z jeho kolečkového křesla, se objevily na internetu. Jodyho MacIntyrea dvacetiletého politického aktivista a bloggera, který trpí mozkovou obrnou, na těchto záběrech policisté vyvlekli z jeho kolečkového křesla a táhnou ho přes ulici na chodník.

Londýnská Metropolitní policie k tomu vydala toto prohlášení: "V souvislosti s incidentem, zveřejněným na YouTube, týkajícího se demonstranta v kolečkovém křesle, Metropolitní policie potvrzuje, že muž, o kterého jde, nepodal oficiální stížnost. Záležitost postoupila Metropolitní policie Ředitelství pro profesionální chování policistů a Metropolitní policie konstatuje, že se spojí s Jodym MacIntyrem přímo." To je prohlášení, které jsme obdrželi, a teď můžeme hovořit s Jodym MacIntyrem, který je v našem westminsterském studiu. Dobrý večer:

Jody McIntyre: Dobrý večer.

Reportér: Mohl byste vysvětlit, co se vám stalo?

Jody McIntyre: No, během demonstrace na mě zaútočili policisté a vytáhli mě z kolečkového křesla. Stalo se to dvakrát. Záběry, které jste právě viděli, jsou záběry z druhého tohoto incidentu. Jeden policista, který mě táhl po vozovce v prvním incidentu, mě zjevně poznal, přiběhl, vystrčil mě z kolečkového křesla na vozovku a pak mě táhl po zemi přes ulici na druhou stranu.

Reportér: Policie říká, že jste nepodal žádnou stížnost. Proč ne?

Jody McIntyre: Stížnost jsem ještě nepodal, ale spojil jsem se s právníkem a stížnost podám.

Reportér: Už je to ale pár dní. Proč jste tu stížnost už nepodal?

Jody McIntyre: Protože jsem si potřeboval rozmyslet, jaké mám alternativy.

Reportér: Existuje obvinění, že jste s tím kolečkovým křeslem směřoval na policii. Je to pravda?

Jody McIntyre: Pokus ospravedlnit policistu, který vyrve invalidu z kolečkového křesla a táhne ho po betonové vozovce, je naprosto absurdní a mě překvapuje, že se o to tady pokoušíte.

Reportér: Takže jste na policii nenajížděl?

Jody McIntyre: No, já fyzicky nedokážu svou kolečkovou židli sám ovládat. Vezl mě můj bratr. Myslím si, že je ze zveřejněných záběrů stoprocentně zjevné, že jsem nebyl hrozbou nikomu.

Reportér: Týdeník Observer vás charakterizoval jako kybernetického radikála. Citují vás tam, že chcete vybudovat revoluční hnutí a že k tomu může dojít jedině prostřednictvím přímých akcí na ulicích. Považujete se za revolucionáře?

Jody McIntyre: Nepovažuju se za nic, ale myslím, že všichni máme právo bojovat proti tomu, co se vláda snaží dělat. Snaží se vytvořit školství, které si budou moci dovolit jen bohatí. To je něco, proti čemuž bychom všichni měli bojovat.

Reportér: Policie tvrdí, že předala vyšetřování tohoto incidentu Ředitelství pro profesionální chování policie. Co si o tom myslíte?

Jody McIntyre: O tom si nemyslím nic, ale v blízké budoucnosti podám svou stížnost. Chtěl bych říci, že je velmi důležité nepohlížet na toto jako na izolovaný incident. Toto je na demonstracích role policie. Vyvlolávat provokatérsky násilí. Dělají to už delší dobu, dělají to pořád. Já zde nejsem skutečná oběť. Skutečnou obětí jsou studenti jako Alfie Meadows, který byl v nemocnici a dostal se na centimetr blízko smrti, poté, co ho policista udeřil do hlavy pendrekem. Museli mu rychle operovat mozek. Představte si, kdyby to byl princ Charles nebo Camilla nebo nějaký policista, kteří by se octli na centimetr blízko smrti.

Reportér: Musím říct, já jsem byl na Parliament Square, dělal jsem reportáž o té demonstraci a viděl jsem demonstranty, jak hážou kamení a různé předměty na policii. Vy jste během té demonstrace také něco házel na policii?

Jody McIntyre: Nic jsem na polici neházel ani ten den, ani nikdy jindy. Ale co je zjevné, je to, že se sdělovací prostředky nyní snaží odvézt pozornost veřejnosti od skutečného jádra problému. Skutečným jádrem problému jsou univerzitní škrty, které realizuje vláda.

Reportér: Byl jste nějakým způsobem při tom incidentu zraněn?

Jody McIntyre: Ne při tomto incidentu, který byl natočen. Došlo ještě k jednomu takovému incidentu asi o 45 minut předtím. V něm mě policista udeřil pendrekem na rameno. A to mi způsobilo zranění.

Reportér: Proč podle vás na vás policie dvakrát zaútočila?

Jody McIntyre: Nemám tušení. Myslím, že při druhém incidentu se policie zjevně snažila vyvolat od demonstrantů násilnou reakci. Osobně se považuju za člověka, který je stejný jako kdokoliv jiný. Ale chápu, že mě lidi mohou považovat za zranitelnějšího, než jsou oni. Takže si myslím, že v tom byl prvek snahy vyvolat násilí od druhých demonstrantů.

Reportér: Takže jste se nechoval provokativně, ani jste neházel nic, co by mohlo vyvolat tuto reakci policie.

Jody McIntyre: Vy si skutečně myslíte, že člověk s mozkovou obrnou v kolečkovém křesle může být hrozbou ozbrojenému policistovi?

Reportér: Ale vy říkáte, že jste revolucionář.

Jody McIntyre: To je slovo, to není fyzický čin, který bych udělal proti policii. Citujete to z internetových stránek. Ale já se ptám vás: Myslíte si, že jsem mohl nějakým způsobem být policii ze svého kolečkového křesla fyzicky nebezpečný? Nebezpečný armádě ozbrojených policistů? Tahle celá argumentace je naprosto absurdní. Protože vy obviňujete oběti násilí z toho násilí. Velmi mi to připomíná způsob, jímž BBC informuje o situaci v Palestině.

Reportér: Kdy podáte svou stížnost?

Jody McIntyre: Stížnost podám velmi brzo.

Reportér: OK. Jody McIntyre, děkuji vám mnohokrát za váš čas.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.12. 2010