Radek John a VV slibují věrnost koalici

22. 12. 2010 / Antonín Hubený

V úterý v odpoledních hodinách vystoupil pan Radek John s prohlášením poslaneckého klubu strany Věci veřejné ZDE

Korupční aféra na státním fondu životního prostředí postavila Věci veřejné do nebývale těžké role. Jsme si plně vědomi nezbytnosti reforem pro Českou republiku a jedinečnosti mandátu 118 hlasů této koalice pro jejich naplnění. Na druhé straně nemůžeme po veřejnosti žádat pochopení pro nutné škrty v atmosféře podezření, že veřejné peníze jsou rozkrádány či je s nimi nehospodárně nakládáno.

Překlad do srozumitelného jazyka:

Věci veřejné si uvědomují nutnost reforem, ale nemohou žádat veřejnost, aby podporovala zlodějiny. Pokud ale budou muset rozhodnout, jestli jsou důležitější zlodějiny nebo reforma, říkají, že reforma má přednost. I kdyby nějaká ta miliarda skončila v pokladnách politických stran nebo přímo politiků.

Je třeba obnovit důvěru v právní stát a policii České republiky. I na téhle kauze se ukázalo, že dochází k úniku informací z vyšetřovacích spisů. Tato skutečnost v podstatě znemožňuje efektivní vyšetření korupce. Za toto je odpovědný policejní prezident, proto žádáme a trváme na jeho odchodu.

Překlad:

Prezident policie ČR zavinil úniky informací z vyšetřovacích spisů. Proto musí odejít z funkce. Kauza Martinů sice začala před kauzou Drobil, ale je třeba nějak zdůvodnit, že jedinými výsledky bude vyhození Michálka a Martínka.

Plnou důvěru voličů i koaličních partnerův tuto vládu lze znovu naplnit pouze urychlením přijetí protikorupčních opatření, které ministerstvo vnitra již připravilo a předložilo do vlády. Na dnešním jednání K9 na pražském hradě se prezident Václav Klaus laskavě nabídl, že bude garantem dohod mezi koaličními partnery, které v tuto chvíli naprosto důvěřujeme a která popisuje konkrétní kroky, které budou v boji proti korupci učiněny ještě letos a které budou v boji proti korupci učiněny v lednu.

Překlad:

Když už jsme ztratili důvěru veřejnosti, napravíme to přijetím opatření. Takhle se ta důvěra jistě znovu dostaví. Zvláště, když se prezident laskavě nabídl, že bude patronem těchto kroků vlády. Veřejnost pochopí, že napřed musí být Opatření a teprve pak odstranění korupce. Obráceně to být nemůže a ve světle dnešních událostí ani nesmí!

Nechceme být destruktivní už kvůli ekonomické situaci této země a podpořit návrh opozice na vyslovení nedůvěry této vládě a destabilizovat Českou republiku. Dnes naši poslanci budou tedy hlasovat proti návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.

Překlad:

Kvůli ekonomické situaci nechceme destabilizovat stát, ale protože usilovně bráníme odhalení korupce, nebudeme příliš úspěšní. Spravedlnost a pravda nejsou všecko. Funkce ve vládě, na ministerstvech a ve správních radách jsou důležitější.

Věci veřejné ovšem spojují důvěru vládě nikoliv s kauzou Drobil, ale s naplněním protikorupčních opatření, ke kterým jsme se zavázali v programovém prohlášení. Naše důvěra je tedy limitovaná a bude odvozená od naplňování konkrétních opatření v protikorupčním boji v dalších dnech a v nejbližších týdnech.

Překlad:

Není důležitá kauza Drobil, ale přijetí Opatření. Zapomeňte na Drobila, jakmile přijmeme protikorupční Opatření, ukážeme světu, jak s korupcí zatočíme. Dnes na to ještě není správný čas, protože jsme Opatření nepřijali.

Věříme že vážnost situace stvrzuje i pevné slovo prezidenta republiky. Proto pro tuto chvíli dosažený kompromis respektujeme. Děkujeme.

Překlad:

Důvěřujte nám, pan prezident nám také důvěřuje.

* * *

K tomu pevné a zachmuřené pohledy houfu účinkujících, koktající a nevýrazný předčítač napsaného textu. Když si vzpomenu na okolnosti aféry Čunek, jako bych se vrátil o několik let zpět. Stejně jako tehdy byl odstraněn hlavní aktér kauzy (jistě čestný, naznačil premiér tehdy i dnes). Pan ministr Čunek se chvíli vzdálil a poté se vrátil, což by se mělo opakovat v případě pana Drobila (chtějí prezident i premiér). Odnesla to jeho strana, kterou možná navěky pohřbil. Někteří lidé z tehdejší vlády jako by ztratili paměť.

Hlavní postavy v kauze Drobil se také tváří, že se nic nestalo, ale právě důvěra, o které hovoří Radek John, se nenapravuje přijetím Opatření k boji proti korupci. Důvěra se získává nebo ztrácí splněním slíbených pravidel. V tomto případě se mohla důvěra lehce získat tvrdým tlakem vedení Věcí veřejných na odchod všech, kdo se na pokusu o rozkradení stovek milionů podíleli přímo nebo nepřímo. A minimálně nepřímo (???) se na věci podíleli i pánové John a Nečas. Oba mohli udělat účinné kroky dlouho před aférou. Neudělali je. Jak potom může někdo věřit v účinnost nějakých Opatření?

Vláda dnes dělá vše pro odsunutí kauzy Drobil do ztracena. Země se zase posunula o kousek směrem k Balkánu. Radka Johna je mi po dnešku docela líto. Před několika lety dobrý a vážený spisovatel, později podnikatel s poněkud nabouranou pověstí, dnes špatný politik a špatný herec, na němž je vidět nejistota, snad je mu to vše i trochu nepříjemné. Ale pokračuje dál se svou stranou. Stejnou cestou, jakou před ním kráčela Strana zelených a KDÚ-ČSL.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.12. 2010