BRITÁNIE:

Vážné známky neshod ve vládě

22. 12. 2010

Koaliční uskupení vládnoucích liberálních demokratů a konzervativců se octlo pod výrazným tlakem poté, co se liberálnědemokratický ministr pro podnikání Vince Cable vyjádřil před přestrojenými reportéry deníku Daily Telegraph, že nenávidí mediálního magnáta Ruperta Murdocha a že proti němu vede principiální válku. Cable měl přitom ve funkci ministra rozhodovat o žádosti Murdochova mediálního impéria o získání většinového vlastnictví v britské televizní stanici British Sky Broadcasting.

V důsledku tohoto skandálu odebral konzervativní premiér Cameron Cablovi pravomoci rozhodovat o jakýchkoliv záležitostech týkajících se médií.

Nyní vychází najevo, že i jiní liberálnědemokratičtí ministři v současné britské koaliční vládě mají velké pochybnosti o férovosti konzervativní politiky, zejména o rozhodnutí ztrojnásobit univerzitní školné a odebrat přídavky na děti od lidí, kteří platí vyšší daně. Je zjevné, že někteří liberálnědemokratičtí ministři veřejně vyjadřují vládě loajalitu, ale když mluví v soukromí se svými voliči, vládní politiku ostře kritizují.

Daily Telegraph například zjistil, že Michael Moore, liberálnědemokratický ministr pro Skotsko, označil zrušení přídavků na děti pro bohatší občany "za nedůslednou a neférovou věc" a náměstek ministra pro podnikání Ed Davey se vyjádřil, že ho toto rozhodnutí "šokovalo". Moore označil zvýšení univerzitního školného v Anglii za "největší, nejošklivější, nejhroznější věc - havárii automobilu, katastrofu vlaku..."

Moore řekl reportérům, kteří předstírali, že jsou voliči v jeho volebním okrsku: "Podepsal jsem příslib, jímž jsem slíbil, že tohle neudělám. Spáchal jsem právně nejhorší zločin, jaký může politik spáchat, je to důvod proč nám všem většina lidí už nedůvěřuje. Musel jsem porušit veřejně svůj příslib."

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.12. 2010