Padni komu padni

22. 12. 2010 / Miloslav Štěrba

Jistí dva tiskaři ve Zlíně kopírovali „nezákonně“ skripta a prodávali je „pod cenou“. Za jednotnou cenu 250 Kč. Několik měsíců tak studenti ve Zlíně mohli zakoupit levně skripta, která v univerzitní prodejně stojí podstatně víc. Protože jsem pamětník, dobře si pamatuji, že skripta jsme si v minulosti kupovali za částky několika desetikorun, nebo ještě levněji po různých antikvariátech.

Nedivím se, že studenti, kteří mají většinově hluboko do kapsy, využívali nabídky. A dokonce bych srovnal prospěch plynoucí z ilegálního rozmnožování a prodeje levných skript s činností disidentů před listopadem 89, kteří rovněž šířili ilegální tiskoviny. Bohužel, i dnešním šiřitelům nelegálních tiskovin (porušovali autorská práva) hrozí trestní postih, až dva roky nepodmíněně, navíc další majetkové postihy, včetně propadnutí věci a zákazu činnosti. Alespoň takto ocenila postup dvou polistopadových „disidentů“ mluvčí policie ČR.

Ale abych nebyl odsuzován čtenáři BL, že jsem se uchýlil k problematickému srovnávání doby totalitní s dnešní dobou svobody, otevřenosti a spravedlnosti, musím přiznat, že trestní postih v současnosti značně diferencuje mezi zločinci. Zcela podle slov premiéra Petra Nečase: padni komu padni. A skutečně, bez ohledu na své bývalé senátorství a starostování chomutovský Alexandr Novák v těchto dnech dostal dva roky podmíněně a ze získané „zálohy“ 43 miliónů mu tribunál nechal propadnout celých 5 miliónů. A přitom se jednalo pouze o přijetí provize. Alespoň že ho minul trest „propadnutí věci“ a „zákazu činnosti“.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.12. 2010