Dinosauři nebyli takovými masožravci, jak se dosud myslelo

23. 12. 2010

Tyranosaurus rex byl možná masožravým postrachem, ale mnozí jeho nejbližší příbuzní dávali přednost vegetariánské stravě, ukázala analýza Lindsaye Zanna a Petera Makovickyho. Ti provedli statistickou analýzu diety 90 druhů theropoidních dinosaurů a jejich zjištění protiřečí konvenčnímu názoru, podle nějž téměř všichni theropoidi byly lovci - zejména ti, kdo měli blízko k předkům dnešních ptáků. Naopak - většina příslušníků této větve dinosaurů (známé jako coelosauři) byla obvykle býložravá.

"Většina theropodů je zřetelně adaptována na životní styl predátorů, ale kdesi na linii sahající k ptákům dravých dinosaurů ubylo," vysvětluje Zanno.

K nadčeledi Coelosauria patřili například draví tyranosauři a velociraptoři. Většina coelosaurů byla opeřená. Do této skupiny také patří nejinteligentnější a nejmenší dinosauři.

Paleontologové Zanno a Makovicky často při určování diety pracovali pouze s fosilizovanými kosterními pozůstatky. Občas byl ale úkol jednoduchý: Nikdo například nepochybuje, že zuby a čelisti tyranosaura sloužící k drcení kostí byly nástrojem dravce, nebo že zuby Triceratopse byly používány k rozmělňování rostlinného materiálu.

Nicméně mnozí coelosauři neměli takto vyhraněnou fyziognomii a zjistit jejich dietu nebylo zrovna snadné. Určité malé procento kosterních pozůstatků naštěstí obsahovalo i zbytky trusu nebo vnitřností, případně kamenů v žaludku, které zřetelně sloužily trávení vegetace.

Po shromáždění údajů o takřka stovce druhů dinosaurů Zanno a Makovicky použili statistickou analýzu, aby zjistili, zda existuje spojení mezi kosterními znaky (jako je ztráta zubů nebo dlouhý krk) a býložravostí. Objevili takových znaků skoro dva tucty, mezi nimi mj. bezzubou čelist. 44 druhů theropoidů bylo podle jejich výzkumu býložravých a předkové opeřených dinosaurů a moderních ptáků patrně zcela ztratili chuť na maso. Masožravost je v nadčeledi Coelosauria třeba považovat spíše za výjimku než za pravidlo, a známí masožravci tyranosaurus a velociraptor pocházejí původně ze všežravců.

Coelosauři byli v období křídy extrémně úspěšnou skupinou dinosaurů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.12. 2010