Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina

22. 12. 2010 / Jiří Jírovec

Během krize Drobil-ODS-Nečas si president Klaus zavtipkoval : "To bych chtěl vědět, jestli si pan ministr Drobil nadrobil sám, nebo mu bylo nadrobeno, spíš mu ale bylo nadrobeno," řekl se smíchem."

Zdá se, že negramotnost v Čechách postihuje nejen studenty, ale dosahuje až do nejvyšších politických sfér. President ani premiér ale nemusejí umět číst, natož porozumět smyslu předloženého textu, protože mají svoje poraděnky, právníky a stratégy.

Televizní reportér stanice Prima, před nímž se president svému bonmotu srdečně zasmál, obratem prokázal neschopnost reagovat na výrok opakující dvakrát sloveso "nadrobeno" navíc posílené slovem spíš. Je pravda, že by stejně žádnou odpověď od presidenta nedostal.

Pro presidentův výrok existují tři možná vysvětlení:

  • Drobil je mimo Klausovu rozlišovací schopnost a takové detaily, jako ministrovy nabídky Michálkovi (včetně té na post náměstka) ho nezajímají;
  • Michálek ministra donutil k inkriminovaným výrokům;
  • President plácá, co ho napadne, protože ví, že nemusí nic nikomu vysvětlovat.

Po jednání na Hradě se stala další zajímavá věc -- totiž uzavření tajné smouvy o tom, jak bude koalice dál pracovat. Myšlenka pana prezidenta, že novináři nemají pátrat po detailech, vzbudila ve sdělovacích prostředcích určitý rozruch hraničící se znechucením.

Ve filmu Ostře sledované vlaky je scéna, kdy Brodský vysvětluje skvělé manévry německé armády. Když ho omrzela stereotypní otázka ...ale proč?..., tak "diskusi utnul slovy "protože Führer to tak chce". Podobně vyznělo několik pokusů redaktora ČT24 Martina Veselovského dostat z poslance Gazdíka vysvětlení, proč je dohoda tajná -- no protože jsme se tak dohodli, řekl Gazdík a dodal, že je skaut a tak drží slovo nic neříct. Kdejaký ministr je zároveň katolík, a tak je skoro jisté, že se skoro nekrade.

V souvislosti s utajením padlo v médiích slovo arogance, ale politilogům uniká, naprosto zjevná věc: Nejde o aroganci, ale o první fázi představ Romana Jocha, jak přetvořit demokracii na systém vlády gentlemanů, kteří převezmou v krizi vládu do svých rukou. Plebs nepotřebuje nic vědět -- ještě by obtěžoval záludnými otázkami a rušil klid k práci.

Hradem uznaní gentlemani uzavřeli svoji dohodu a začnou zametat pod koberec. Nikdo za nic nemůže, už jen proto, že se přece nic nestalo. Policie neměla co vyšetřovat a tak Martinů nemohl Nečasovi nic vynést z protokolů -- asi mu šel ukázal nějaký nový naleštěný metál na hrudi, nebo se poptat po nějaké trafice, když ho John nemá rád. S financováním stran se nedá nic dělat; kdyby to šlo, tak by to Klaus již byl udělal, jak pravil v tomto rozhovoru , Kortig vydal prohlášení, že si jen tak s Michálkem zašutil, Michálek byl podle Drobila alespoň chvíli padouch, a tak dostal padáka -- holt manažérská chyba se vloudila -- je to vlastně slušňák, jemuž se i Nečas omluvil. John dostal prezidentskou milost a Klaus pro jistotu všechno přebil milostí pro prokurátorku Polednovou, aby se fóristé a blogisté měli na co rozčilovat.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.12. 2010