Spojené státy ratifikovaly jadernou dohodu s Ruskem

23. 12. 2010

Americký Senát konečně ratifikoval jadernou dohodu s Ruskem , což znamená vítězství pro demokratickou administrativu. Byla to jedna z velkých sázek prezidenta Baracka Obamy. Dohoda, která byla podepsána v dubnu letošního roku v Praze mezi ním a jeho ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem, byla Senátem přijata 71 hlasy proti 26. Získala podporu i několika republikánů. Ruská Duma musí nyní přijmout stejnou proceduru ratifikace.

Demokraté k dosažení tohoto vítězství potřebovali 67 hlasů - dvě třetiny senátorů přítomných a hlasujících. Vzhledem k současnému složení, kde má vláda pouze 58 senátorů, Demokraté hledali podporu nejméně devíti hlasů republikánů. Nakonec se našlo celkem 13 ve prospěch této iniciativy.

Nová smlouva nahrazuje Smlouvu o omezení strategických zbraní (START) uzavřenou v roce 1991, jejíž platnost skončila v loňském roce. Díky ní klesl o 30% počet jaderných hlavic. Podle dohody mezi Medveděvem a Obamou jde nyní o omezení arzenálů jaderných zbraní na 1550 jaderných hlavic. Smlouva také omezuje na 800 počet strategických nosičů, jako jsou mezikontinentální rakety, ponorky a strategické bombardéry. Zavádí i nový systém inspekcí jaderných arzenálů.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.12. 2010