Julian Assange: Závisí na britské veřejnosti, jestli zahynu,či nezahynu v americkém vězení

23. 12. 2010

◄ Další - pětadvacetiminutový - rozhovor s Julianem Assangem s významným moderátorem Sirem Davidem Frostem se vysílal v televizi Al Jazeera.

Zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange konstatoval ve čtvrtek, že by bylo "politicky nemožné", aby ho britská vláda na žádost USA vyhostila do Ameriky, pokud ho budou energicky podporovat britští občané.

"Je to všechno otázka politiky," řekl Assange. "Dá se očekávat, že dojde k pokusu ovlivnit politické veřejné mínění v Británii a ovlivnit vnímání to, zda to, co děláme, je morální," řekl Assange. Assange se domnívá, že největší nebezpečí serveru Wikileaks a jemu osobně hrozí z rozezlených Spojených států.

Neexistují důkazy, že se Spojené státy připravují Assangeho z čehokoliv žalovat. Avšak podle Assangeho se "snaží Obamova vláda dohodnout" s Bradleym Manningem, bývalým výzvědným operativcem CIA a údajným zdrojem více než čtvrt milionu amerických diplomatických depeší. Americký generální prokurátor Eric Holder chce žalovat Assangeho jako "spoluspiklence" a také zkoumá "zákony proti počítačovému hackerství a proti podpoře terorismu".

Assange konstatoval, že jeho nedávné devítidenní věznění ve Wandsworth Prison ho připravilo na možnost, že pokud se stane terčem stíhání v USA, zřejmě tam stráví dlouhou dobu ve vězení. Assange se vyjádřil, že vyhlídka na věznění na samotce už není "intelektuální abstrakcí" ale realitou.

Assange řekl: "Být vězněn na samotce je velmi obtížné. Ale já vím, že pokud budu mít nějakou možnost korespondence, jsem schopen to vydržet. Jsem duševně robustní. Samozřejmě by to znamenalo konec mého života v konvenčním slova smyslu."

Pokud se Spojeným státům podaří dosáhnout toho, aby byl Assange deportován do USA ze Švédska, nebo z Británie, je podle něho velká pravděpodobnost, že bude v americkém vězeňském systému zavražděn tak, jak se to stalo Jacku Rubymu.

Od té doby, co se po propuštění Assange přestěhoval do Ellingham Hall, do venkovského zámku z 18. století a na organickou farmu, kterou vlastní jeho přítel a stoupenec Vaughan Smith, poskytl médiím velké množství rozhovorů. Dodal však, že má už tisku plné zuby a charakterizoval svůj rozhovor s rozhlasovou stanicí BBC Radio Four, při němž se ho moderátor John Humphrys zeptal, s kolika ženami měl pohlavní styk, za "otřesný".

Assange také kritizoval článek v sobotním> Guardianu (české shrnutí ZDE), který obsahoval tvrzení švédské prokuratury proti němu. Assange přiznal, že Guardian měl plné právo otisknout článek o jeho údajných stycích se ženami. Dodal však, že ten článek obsahoval selektivně vybrané informace, vytrhané z kontextu. Dodal také, že Wikileaks nemají dost peněz na to, aby uhradily své právní náklady, i když "mnoho velkomyslných právníků nám věnovalo svůj čas zadarmo". Zdůraznil, že náklady na právní řízení Wikileaks a na jeho vlastní obranu se blíží 500 000 librám. Rozhodnutí úvěrových karet Visa, Mastercard a internetové banky Paypal přestat zpracovávat finanční dary Wikileaks - v důsledku nátlaku americké vlády - připravilo Wikileaks skoro o půl milionu euro. To by umožnilo serveru Wikileaks vydávat materiály po dobu šesti měsíců. Na svém vrcholu dostávaly Wikileaks finanční dary ve výši 100 000 euro denně, dodal.

Podle nakladatelských informací však podepsal Assange smlouvu na svůj životopis, za který má dostat milionový honorář. Z nakladatelských zdrojů vyplývá, že Assange sám má dostat čtvrt milionu liber, což by mu umožnilo uhradit část jeho dluhů. Jeho životopis vydá v USA nakladatelství Knopf a v Británii Canongate.

Assange přiznal, že neví, kde bude za rok.

"Z právního hlediska má Británie právo nedeportovat lidi do zahraničí z politických důvodů. Špionáž je klasický příklad politického trestného činu. Je na britské vládě, jestli té výjimky použije."

Podle Assangeho jsou premiér David Cameron a jeho zástupce Nick Clegg v silnějším postavení než předchozí britská labouristická vláda. "Británie má novou vládu, která bude chtít dokázat, že ještě není v kapse Spojených států."

Mnoho stoupenců Wikileaks nyní odjelo domů na Vánoce a Assange má přes Vánoce k dispozici jen omezený tým spolupracovníků. Tráví čas na panství, kde je daleko více tetřevů a bažantů než lidí.

Jeho bezprostředním plánem je si trochu odpočinout a od Nového roku pokračovat s postupným globálním zveřejňováním bezpečnostně upravených amerických diplomatických depeší.

Za poslední měsíc vydal deník Guardian 200 článků, založených na amerických diplomatických depeších a 739 samotných depeší. Všechny depeše, které vydal deník Guardian a další čtyři hlavní mezinárodní média, která dostala předem exkluzivní přístup k tomuto materiálu, byly pečlivě bezpečnostně zredigovány, aby byly ochráněny zdroje, které by zveřejněním jejich identifikace mohly být ohroženy. Zredigované verze byly také poskytnuty serveru WikiLeaks.

Wikileaks nyní plánují podílet se o americké diplomatické depeše s širší skupinou regionálních mediálních organizací. Julian Assange konstatuje, že i všechny další zveřejňované depeše budou bezpečnostně zredigovány, buď serverem WikiLeaks, anebo partnerskými mediálními organizacemi. Guardian, New York Times, Der Spiegel, El Pais a Le Monde budou i nadále sdílet poskytované verze dokumentů serveru WikiLeaks.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.12. 2010