Ruské orgány vyšetřují údajný pokus o státní převrat

25. 12. 2010

Plukovník GRU ve výslužbě Vladimir Kvačkov, náčelník štábu polovojenské organizace nazvané "Národní domobrana Minina a Požarského" ("Народное ополчение имени Минина и Пожарского"), byl ve čtvrtek 23. prosince zatčen - a list Kommersant dnes informuje o podrobnostech připravovaného obvinění. Podle zpravodajské služby FSB Kvačkov spolu se svými spolupracovníky plánoval zmocnit se zbraní několika vojenských jednotek a poté táhnout na Moskvu, kde chtěl údajně převzít moc. Obhájce zatčeného tvrdí, že obvinění jsou nepodložená.

Kvačkov je vyšetřován kvůli podezření ze spolupráce na teroristické činnosti a z pokusu o organizaci ozbrojeného převratu. Vyšetřování probíhá s vyloučením veřejnosti, nicméně některé podrobnosti přece jen unikly na veřejnost. Samotný Kvačkov se v přestávce jednání setkal s novináři a sdělil, že byl zatčen v souvislosti s výpovědí představitele toljattského oddělení "Národní domobrany" Petra Galkina, jehož FSB zadržela již v létě, který však byl osvobozen a souhlasil se spoluprací s bezpečnostními orgány. Galkin tvrdí, že na rozkaz Kvačkova v Toljatti, Samaře, Vladimiru a dalších městech vytvářel z "vlastenecky naladěných" mladých lidí pod vedením důstojníků uvolněných z armády kvůli reformě ozbrojených sil bojové ozbrojené skupiny, jež měly na signál štábu "Národní domobrany" odzbrojit vojenské jednotky v oblastech, kde se nacházely, zmocnit se jejich výzbroje a táhnout na Moskvu. Předpokládalo se, že vojáci budou odzbrojeni bez použití násilí a agitací získáni na stranu povstalců.

Podle FSB Kvačkov na jaře a v létě sám prováděl protivládní agitaci u jednotek v Kostromi, Jaroslavli, Nižním Novgorodě, Samaře, Tule a Rjazani. Puč měl údajně začít ve Vladimiru.

Kvačkov existenci plánu na provedení puče popírá a tvrdí, že Galkin a jeho příznivci byli zatčeni na základě izolovaného činu v mezích zákona - "výletu" do lesa s nácvikem střelby. Teprve poté prý Galkin tajně pořídil nahrávky, které nyní prezentuje FSB jako důkaz přípravy puče.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.12. 2010