Hlavní ekonom Deutsche Bank: Krize v eurozóně bude napřesrok pokračovat

27. 12. 2010

Hlavní ekonom německé centrální banky Thomas Mayer v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine varoval, že v roce 2011 může v Evropě dojít ke státním bankrotům, krachům bank a věřitelé mohou utrpět ztráty. "Nedivil bych se, kdyby také Portugalsko muselo v dohledné době vklouznout pod záchranný deštník", tvrdí Mayer.

Podle Mayera je určitě vyloučeno, že by se Německo příští rok vracelo k marce, protože euro vydrží. Projekt společné měny představuje tak velkou investici ekonomického a politického kapitálu, že zrušení eura by přineslo větší ztráty než jeho zachování, míní Mayer. Nicméně krize v eurozóně bude pokračovat, přinejmenším v prvním čtvrtletí. Poté doufá Mayer v politická rozhodnutí, která povedou k uklidnění trhů. Musí se vyjasnit, jak se budou věřitelé podílet řešení krizí vyvolaných státním dluhem, a jak bude vypadat plánovaný výstup ze stabilizačního mechanismu v roce 2013. Obojí je dosud velice vágně definováno.

Řecko musí být podle Mayera oddluženo a popřípadě rekapitalizováno. Expert se také domnívá, že Portugalsko v dohledné době bude muset požádat eurozónu o pomoc.

Mayer tvrdí, že vládní úsporné programy samy nestačí k obnovení důvěry trhů v problémové ekonomiky, protože se teprve časem ukáže, zda skutečně fungují; proto v současnosti zůstávají trhy skeptické. Španělsko, Itálie a Belgie musejí konečně podrobněji objasnit, jak to vypadá s jejich zadlužeností.

Pokud by o pomoc žádalo i Španělsko, bude hodně záležet na okolnostech; jestliže Německo oznámí, že další země už zachraňovat nebude, jeho pozice na finančních trzích se stabilizuje. Pokud by naopak Španělsku pomohlo, nebude se moci vyhnout dalšímu pokračování a mohlo by být samo ohroženo.

Španělsko na tom ovšem podle Mayera není v zásadě hůře než Itálie nebo Belgie, a jen málo zaostává za Francií. Proto pokud by se do problémů dostali Španělé, spekulanti se ihned zaměří na další země.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.12. 2010