Bělorusko porušuje lidská práva, vězní studující za účast na protestech

28. 12. 2010

Tisková zpráva Studentské komory Rady vysokých škol

Prezidentské volby v Bělorusku provázely protesty desítek tisíc nespokojených občanů. Na ty stát odpověděl rozsáhlou vlnou zatýkání a domovních prohlídek, které pokračovaly i přes Vánoce. Za účast na protestech bylo uvězněno mimo jiné i osmnáct studujících. Mnohým dalším nyní hrozí ze stejného důvodu vyloučení ze studia na vysoké škole.

K podobné situaci totiž došlo před čtyřmi lety, kdy se prezidentské volby v podobné atmosféře konaly naposled. Tehdy bylo kvůli participaci na protestech vyloučeno přes 300 studujících. V současných podmínkách hrozí, že by se tyto represe mohly opakovat.

Evropská studentská unie (ESU) vývoj událostí v Bělorusku ostře odsoudila. Spolu se svými členskými organizacemi -- studentskými uniemi a reprezentacemi více než třiceti zemí Evropy -- rozeslala dopisy s naléhavou prosbou o podporu mezinárodním politickým aktérům i orgánům na národní úrovni. Žádá je, aby se zasadili o dodržování základních lidských práv v Běloruské republice, a volá po diplomatickém tlaku, který by zajistil propuštění vězněných studujících.

"Vyzvali jsme běloruského ministra školství, aby nedopustil vylučování studujících na základě toho, že se účastnili prosincových protestů," uvedl předseda SK RVŠ Miroslav Jašurek. "O našem kroku jsme informovali také ministra školství Dobeše a ministra zahraničních věcí Schwarzenberga. Požádali jsme je, aby náš apel podpořili."

Prezidentské volby v Běloruské republice v prosinci znovu vyhrál Alexandr Lukašenko. Podle oficiálních výsledků získal 80 % hlasů, volební účast se údajně pohybovala kolem 90 %. Průběh voleb kritizovali pozorovatelé z OBSE, podle nich měly k evropským standardům daleko.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 28.12. 2010