Od 1. ledna 2011 budou reklamy na úvěry obsahovat i částku, kterou zákazník musí splatit

30. 12. 2010

"Reklama na spotřebitelský úvěr bude nově obsahovat povinné informace jako například RPSN, úrokovou sazbu a celkovou výši všech částek, jež má spotřebitel zaplatit,"

Tak to uvádí Martin Šváb, ředitel právního oddělení Provident Financial.

Zdroj: ZDE

Nový zákon zavádí do českého právního řádu předpisy Evropského společenství (konkrétně Směrnici Evropského parlamentu a Rady 2008/48/ES), a proto je jednou z jeho podstatných charakteristik ochrana spotřebitele. Zákon podstatně rozšiřuje informační povinnost věřitele vůči spotřebitelům. Další významnou změnou je právo spotřebitele odstoupit od úvěrové smlouvy bez udání důvodů a to do 14 dnů od jejího uzavření (písemné odstoupení je považováno za platné, je-li odstoupení odesláno věřiteli nejpozději v poslední den lhůty). Nový zákon v souladu s výše uvedenou směrnicí pro své účely vymezuje některé pojmy, včetně pojmu "roční procentní sazba nákladů na spotřebitelský úvěr" (RPSN). Tou se rozumí celkové náklady spotřebitelského úvěru pro spotřebitele, vyjádřené jako roční procentní podíl z celkové výše spotřebitelského úvěru. RPSN se rovná hodnotě všech nákladů spotřebitele sjednaných mezi věřitelem a spotřebitelem ve smlouvě, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr, a počítá se na roční bázi.

Zdroj: ZDE

Pozn.ŠOK: "Je dobře, že na místo neschopných začínají i nám vládnout schopnější. Ještě lepší bude, když i těm nejschopnějším začnou i u nás vládnout zákony." To řekl spisovatel Jan Procházka v knize shrnující jeho novinové sloupky Politika pro každého. V roce 1968... Od té doby se mnoho změnilo. Úrok 4% předsametových spořitelních knížek Česká spořitelny nahradil úrok 0,05% jejich posametových elektronických účtů. Fakticky žádný... Poplatky za to, že si jde člověk své peníze vybrat k přepážce, úrok posunou vždy do negativních hodnot. Česká spořitelna už není česká, ale rakouská. Politický a soudní systém Česka toleruje finanční grázly a mlčky přihlíží ožebračování lidí. Levice se vůči lichvářům chová stejně, jako pravice. Toleruje je. Solidarita odcamcaď pocamcaď... A společnosti jako britská Provident Financial, poskytující půjčky s extrémně vysokými úroky, se nejmenují lichváři, jak by si žádal stále platný trestní zákon, zákon o spotřebitelském úvěru a na ochranu spotřebitele, ale finanční podnikatelé... RPSN půjčky 10.000 kč na 30 týdnů od Providentu může být i neuvěřitelných 512,5%...

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 30.12. 2010