Čína se snaží zakázat telefonování ze Skype na pevné linky

31. 12. 2010

Čína ve čtvrtek oznámila, že zakázala používání populárního telefonního softwaru Skype. Je to součástí pokračujícího úsilí čínské vlády odříznout tuto zemi od ostatního světa. Facebook, Twitter a Youtube jsou už v Číně blokovány a Google z Číny odstranil své servery.

Všechny telefonní hovory uskutečňované prostřednictvím internetu jsou zakázány s výjimkou těch, uskutečněných prostřednictvím dvou státních čínských telefonních společností China Unicom a China Telecom.

"350 milionů škodlivých informací, včetně textu, videa a fotografií, bylo do listopadu 2010 odstraněno z čínského internetu," konstatoval Wan Chen, náměstek šéfa čínského oddělení propagandy.

v Šanghaji však bylo možné prostřednictvím Skypu koncem týdne stále ještě telefonovat. Firma Skype se k rozhodnutí čínské vlády ji blokovat nevyjádřila, ale uvedla, že "uživatelé v Číně mohou používat Skype prostřednictvím našeho partnera Tom Online". Služba Tom Online je ostře kritizována, protože cenzuruje text na Skypu, který obsahuje "citlivé" výrazy či informace.

Budou zřejmě zakázány hovory z počítačů na pevné linky v Číně, ale není jasné, zda se bude zákaz týkat i telefonování z počítače na počítač.

Experti poukazují na to, že úplně zakázat Skype bude zřejmě nemožné, protože uživatelé v Číně si prostě Skype nebo jakýkoliv jiný telefonní program mohou stáhnout ze serverů v zahraničí.

"Je velmi nepravděpodobné, že se jim podaří Skype zlikvidovat," konstatoval profesr Kan Kaili na pekingské univerzitě pošty a telekomunikací. "Skype stojí v čele trhu, ale existuje také MSN a Gmail Talk. Děti čínských státních úředníků, kteří studují v zahraničí, používají Skypu k telefonování domů, takže si nemyslím, že někdo ty linky zruší."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 31.12. 2010