EU možná zruší zbrojní embargo na Čínu

3. 1. 2011

Zbrojní embargo Evropské unie uvalené v roce 1989 na Čínu kvůli masakru na Náměstí nebeského klidu bude patrně začátkem roku zrušeno, informoval s odvoláním na bruselské zdroje blízké komisariátu pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku deník Le Figaro. Ke zrušení embarga na všechny smrtící zbraně údajně "může dojít velice rychle".

Evropský diplomat v Bruselu odmítl otázku komentovat, avšak potvrdil, že komisařka Ashtonová zrušení embarga doporučila ve zprávě předložené summitu sedmadvacítky konanému ve dnech 16.-17. prosince. Zpráva embargo označila za překážku bezpečnostní a zahraničněpolitické spolupráci s ČLR.

Zrušení embarga nicméně vyžaduje konsensus členských zemí; nedávno se jej pokusilo dosáhnout Španělsko. Bod se znova objeví na programu neformálních rozhovorů, k nimž dojde v polovině ledna v Maďarsku.

Čína při nedávných společných rozhovorech o ekonomické a obchodní spolupráci signalizovala, že by byla ochotna pomoci zadlužené eurozóně, která obtížně shání úvěr na otevřeném trhu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 3.1. 2011