POZNÁMKA NEJEN K NOVÉMU ROKU:

Nechtěli byste se taky stát zachránci života?

3. 1. 2011 / Uwe Ladwig

Hodně věcí je často dost těžkých a o některých novoročních předsevzetích je už předem známo, že jsou nesplnitelná. Stát se ale zachráncem lidského života zase tak těžké není... Ze světových kalendářů vyplývá, že je začátek nového roku, ale samozřejmě jen málokdo ví, že pro mě je dnešek 286. den po transplantaci kmenových buněk. Přežil jsem. Zatím.

Kritická doba po transplantaci ještě neskončila, ale je jasné, že se loni v březnu hodně lidí podílelo na pokusu zachránit mi život. Někteří z nich měli velice vysoké profesní vzdělání, jiní se stali vlastně zachráncem života "jen tak". V době mé operace mi daroval jeden, mně zatím neznámý mladý muž své kmenové buňky, a k tomu jsem dostal i nepočítaně sáčků s leukocyty a trombocyty i 32 sáčků plných hemoglobinu.

Ano, vděčím za to, že jsem dodnes naživu, hodně lidem, a kdybyste i Vy chtěli patřit k těm, jimž budou děkovat i jiní lidé, předčasně možná odsouzení k smrti, není to vlastně tak těžké. Kdo by se chtěl stát alespoň potenciálním dárcem života, měl by se přihlásit jako dárce krve, kmenových buněk, nebo kostní dřeně u svého lékaře, nebo v Českém národním registru dárců dřeně.

V Německu je ekvivalent tohoto střediska ZDE

anglický kontakt ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 3.1. 2011