Wikileaks: Spojené státy uvažovaly o pomstě Evropské unii kvůli odporu vůči geneticky modifikovaným potravinám

3. 1. 2011

Americká diplomatická depeše, prozrazená serverem Wikileaks, doporučuje, aby vláda USA vypracovala seznam zemí, jímž se musejí Spojené státy "pomstít" za jejich odpor proti geneticky modifikovaným potravinám

Americké velvyslanectví v Paříži doporučilo vládě ve Washingtonu, aby zahájila obchodní válku vojenského stylu proti každé členské zemi Evropské unie, která se staví proti prodávání geneticky modifikovaných plodin. Vyplývá to z depeše, zveřejněné serverem Wikileaks.

Francie zakázala dovoz odrůdy kukuřice, kterou geneticky modifikovala firma Monsanto. V reakci na tento zákaz doporučil americký velvyslanec v Paříži Craig Stapleton, přítel a podnikatelský partner George W. Bushe, aby americká vláda za to potrestala Francii i všechny ostatní země EU, které nepodporují šíření geneticky modifikovaných plodin.

"Tým amerického velvyslanectví v Paříži doporučuje, abychom kalibrovali seznam zemí, jimž je nutno se pomstít, ať to vyvolá v EU určité obtížě, protože toto je věc kolektivní odpovědnosti a musíme se také zaměřit na nejhorší viníky.

Seznam by měl být uměřený, nikoliv zlovolný a tresty musejí být proveditelné po dlouhé období, protože nemůžeme očekávat rané vítězství. Pokud země EU potrestáme, dá to najevo, že současná politika EU bude Evropskému společenství škodlivá. Mohli bychom tak podpořil hlasy podporující biotechnologii v Evropské unii," píše v depeši Stapleton.

Z jiných amerických diplomatických depeší, zveřejněných serverem Wikileaks, vyplývá, že američtí diplomaté energicky prosazují geneticky modifikované plodiny v mnoha zemích světa.

Z amerických diplomatických depeší také vyplývá, že protože mnoho katolických biskupů v rozvojových zemích se staví proti geneticky modifikovaným plodinám, americká vláda v této věci vyvíjí nátlak na Vatikán. Washington usuzuje, že papež je v podstatě pro geneticky modifikované plodiny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 3.1. 2011