Zdravotnictví není trh

4. 1. 2011 / Petr Wagner

Pavel Krejčí se dopouští časté chyby ohledně zdravotnictví. I když po pravdě je většinou rezervována ekonomům. Zdravotnictví NENÍ volným trhem v žádné vyspělé společnosti západního typu. Dokonce ani v USA ne, kde se mu snad nejvíce blíží.

Pokud by české zdravotnictví pracovalo v tržních podmínkách tj. ceny se stanovovaly na základě nabídky a poptávky, asi by to vedlo ke dvěma věcem: Jednak by lékaři asi byli minimálně příslušníci vyšší střední třídy ale, také by nemalá část občanů na lékařskou péči nedosáhla. A to nemluvím jenom o superakutních lůžkách intenzivní péče, ale třeba i o profesích jako je zubař, oční lékař a prevence. Viz názorný příklad USA.

V našem zdravotnictví se o trh nejedná. Ceny jsou fixně dané a nelze z nich vystoupit. Dokonce ani peníze nejdou za pacientem, takže super oblíbený lékař nebo zařízení má prostě smůlu. Buď nemocné odmítne, nebo je zaplatí ze svého.

Asi bych to přirovnal k situaci, kdy by prodejcům Mercedesů bylo nařízeno je prodávat za dvě stě tisíc. Asi by brzo zkrachovali. Absurdní? Ano! Ale přesně tak jsou nastaveny podmínky "trhu" ve zdravotnictví.

Proto zanášet tržní atributy typu vlastnictví akcií (nebo jiné) je... no prostě to nedává smysl. Zdravotnictví trhem není a ani nemá být. Péči potřebují miliardáři i bezdomovci. Proto se v evropském kontextu vždy fomulovalo spíše na charitativní bází a jejích sociálních odvozeninách.

I proto je evropské zdravotnictví nejlepší, nejdostupnější a nejsociálnější na světě. A jako lékař i jako pacient bych to jinak nechtěl!

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 4.1. 2011