Izrael podle WikiLeaks plánuje totální válku proti Libanonu a Gaze

5. 1. 2011 / Daniel Veselý

Řada kritiků aktivit WikiLeaks poukazovala na skutečnost, že odtajněné materiály až podezřele nekritizují Izrael. Uvážíme-li ovšem, že diplomatická guerillová válka byla namířena především proti Spojeným státům, to samé se de facto týká i Izraele, který by bez jejich finanční a diplomatické pomoci nemohl existovat, natož masově porušovat lidská práva. Aktuální únik a další dokumenty, o nichž se zmiňuje norský list Aftenposten, odhalují, že během jednání mezi náčelníkem generálního štábu izraelské armády Gabi Aškenazim a delegací amerického Kongresu před více než rokem Aškenazi uvedl, že Izrael na Blízkém východě plánuje novou masivní válku.

Americký kabelogram podle norského listu cituje Ashkenaziho následovně: "Připravuji izraelskou armádu na významnou válku, protože je snadnější omezit se na menší operaci než učinit opak." Izraelský generál uvedl, že má obavy z rostoucího počtu raket v rukou Hamásu v Gaze a Hizballáhu v jižním Libanonu. Tyto obavy jsou přirozeně na místě, nicméně by bylo účinnějším řešením, kdyby Izrael soustavně nevyhrožoval svým sousedům válkou, nenarušoval by vzdušný prostor Libanonu, ukončil by destruktivní a kontraproduktivní izolaci Gazy a začal se řídit početnými rezolucemi Rady bezpečnosti OSN a jednat v souladu s mezinárodním právem -- tj. podřídit se dlouhodobému mezinárodnímu konsenzu ohledně blízkovýchodního mírového uspořádání. To samé přirozeně platí i pro Spojené státy.

Podle kabelogramu, tak jak jej otiskl Aftenposten, Aškenazi dále prohlásil, že v příští válce Izrael nebude akceptovat žádná omezení při bojích v civilních oblastech. Co k tomu dodat? Při izraelské invazi a agresi v Gaze před dvěma lety se Izraelci podle vlastních slov chovali jako "šílený stát" a "vzteklí psi". Izraelští vojáci si v Gaze počínali jako uprostřed "lovecké sezóny"; izraelská armáda zasypávala civilní zástavbu v Gaze včetně nemocnic a škol bílým fosforem, jak uvádí zpráva Amnesty International a další zdroje. Podle statistik izraelské lidskoprávní organizace B'tselem izraelská armáda během operace Lité olovo v Pásmu zavraždila 344 dětí. Lze si přestavit ještě větší novodobé barbarství páchané před zraky zadumaného a zastrašeného veřejného mínění?

Aškenazi tehdy rovněž přiznal, že Hamás nemá v Gaze pod kontrolou ještě radikálnější skupiny, jejichž členové Hamás infiltrovali. Členové těchto buněk mají schopnost samostatně vyrábět rakety, ačkoliv je izraelská veřejnost masově a vytrvale dezinformována o tom, že za každou vystřelenou raketou z obleženého Pásma stojí právě Hamás. Generál Aškenazi konstatoval, že izraelské zpravodajské služby nedokážou rozpoznat rakety odpalované radikály od raket, jež odpaluje Hamás.

V normálně fungující demokratické společnosti by na Izrael -- coby teroristický a zločinný stát -- byly mezinárodním společenstvím dávno uvaleny tvrdé sankce; ovšem kdyby za sebou neměl globálního Predátora. Místo toho si ještě značné množství lidí myslí, že Izrael je stále obětí, houževnatě se bránící arabské přesile, což je však úplný nesmysl, jak dokazují mimo jiné i odtajněné materiály WikiLeaks.

Noam Chomsky ve svém aktuálním textu o současné situaci na Blízkém východě píše, že Jihoafrická republika stejně jako Izrael dlouho ignorovala četné rezoluce RB OSN odsuzující její aktivity (neboť ji také vydatně podporovaly Spojené státy -- pozn. aut.). Spojené státy JAR dokonce podporovaly i v průběhu její agrese v Angole a Mosambiku, kde jen během Reaganova prezidentství v letech 1980 až 1988 přišlo o život 1,5 milionu lidí (zde existuje paralela -- Izrael v minulosti také uskutečnil několik invazí do sousedních zemí). Jakmile však Bílý dům upustil od podpory Pretorie a politiky apartheidu, došlo v regionu po značných otřesech k významnému zlepšení. Chomsky pokládá otázku, zda by mohlo k podobnému posunu dojít i v případě ukončení americké podpory Izraele. Za takovéto situace by rozhovory o blízkovýchodním urovnání mohly probíhat mezi Izraelem a "zbytkem světa", konstatuje Chomsky.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 5.1. 2011