Papež: "Bůh způsobil Velký třesk"

7. 1. 2011

Za složitými vědeckými teoriemi, jako je teorie Velkého třesku, stála ve skutečnosti Boží mysl, a křesťané by měli odmítnout myšlenku, že vesmír vznikl náhodou, řekl včera papež Benedikt XVI. při bohoslužbách v bazilice Svatého Petra v Římě.

"Vesmír není výsledkem náhody, jak by si někteří přáli, abychom uvěřili," prohlásil papež na Tři krále. Vesmír podle něj nese stopy "moudrosti svého tvůrce, nevyčerpatelné kreativity Boha".

Zatímco v minulosti hlava římské církve hovořila o evoluci, jen málokdy zmínila další koncepce, jako je teorie Velkého třesku. Vědci mají za to, že vesmír vznikl zhruba před 13,7 miliardami let. Podle papeže ale některé vědecké teorie "omezují mysl", protože dokážou dosáhnout pouze určitého bodu, ale nikoliv vysvětlit poslední smysl skutečnosti. Tyto teorie prý katolicismu neprotiřečí, avšak ponechávají některé otázky nezodpovězené.

Benedikt a jeho předchůdce Jan Pavel II. se snažili image katolické církve zbavit spojení s pronásledováním vědy. Toto znamení na církvi ulpělo, když odsoudila Galilea z a učení, podle nějž Země obíhá kolem Slunce, a ne naopak, jak tvrdí Bible. Galileo byl rehabilitován a církev teď oficiálně přijímá evoluci a považuje ji za možný nástroj Boha při tvoření člověka. Na rozdíl od některých amerických konzervativních křesťanů katolíci už nevyučují kreacionismu, podle nějž Bůh stvořil vesmír v šesti dnech, jak stojí psáno ve Starém zákoně, a tuto pasáž vykládají pouze alegoricky.

Avšak současně se snaží zbavit vědu spojení s atheismem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.1. 2011