Nový kalifornský guvernér chce ušetřit ve školství 1,4 miliardy dolarů

11. 1. 2011

V rámci dvě dekády trvajícího trendu snižování státní podpory vyššího vzdělávání navrhuje kalifornský guvernér Jerry Brown seškrtat rozpočet státních univerzit o miliardu a obecním colledge hodlá sebrat dalších 400 milionů. Podle představitelů vysokého školství to ovlivní dostupnost vzdělání a povede to k dalšímu zvýšení školného.

Vloni se pro kampusy našly na poslední chvíli prostředky navíc, takže nakonec hospodařily s rozpočtem představujícím 12,6% všech státních výdajů. Letos to již tak optimisticky nevypadá a nový guvernér jim hodlá poskytnout pouze 11,6%.

Kalifornie má dosud relativně mladé obyvatelstvo a počet zájemců o studium stoupá. Za těchto okolností přijde California State University o půl miliardy, University of California o další půl miliardy a komunitní školy o 400 milionů. Neexistuje přitom přesný plán úspor, ale guvernér naznačil, že je třeba šetřit na provozu, nikoliv omezovat služby.

Představitelé postižených institucí ale varují, že takové škrty se nemohou neprojevit na rozsahu poskytovaných služeb, mj. i proto, že náklady na zdravotní péči a energie rostou. Univerzity jsou přitom ekonomickým motorem kalifornské ekonomiky, upozorňují akademici.

Také pro studenty, jimž znova vzroste školné, jde o špatnou zprávu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.1. 2011