Ministr Bárta a jeho zajímavé postřehy

12. 1. 2011

Tento pan ministr je asi jeden z mála, který je na správném místě. Je mně jasné, proč pan John a pan Bárta usilovali o dvě klíčová křesla. Ministerstvo vnitra a stavebnictví, domnívá se čtenář Michal Horák.

Ačkoliv koalice je silně rozkolísaná, neustále se snaží deklarovat jak je zavázaná lidu této země k vládnutí po celé volební období. Jenže se stala podivná věc. Véčkaři pochopili, že chtějí-li si udržet preference a jít ve své politické bitvě k vyšším cílům, musí oslovit především normální lidi v Česku, protože konec konců to jsou voliči. Normálními ale jistě nejsou tací, jako jistý bývalý ministr, který neváhá veřejně pronášet slova, která nejsou slyšet ani v poslední zaplivané hospodě - a to na adresu člena vlády!

Normální lidé v Česku jsou znechuceni politickými hrátkami a proslovy, které jsou jednou takové ondy makové a sliby, které nikde nezačínají a nikde nekončí. Nechci se mýlit a nechci charakterizovat osobu pana Bárty z lidského hlediska, nechci mu lézt do soukromí. Je ale pravda, že jeho tah na branku je dosti důsledný a projevuje se jako velmi solidní profesionál, který se nedá vyvést z míry nikým, ani televizním moderátorem. Jeho způsob odstřihávání dvou hlavních politických stran od z dostatečnou pravděpodobností existujích penězovodů, které tyto partaje napájejí, je přinejmenším zajímavý. Děje se to právě například na ministerstvu dopravy, kde se soustřeďují zakázky, které mají miliardové hodnoty a jsou v centru pozornosti lobbistů a všech okolo poletujích supů.

Chtěl bych tedy na závěr podotknout, že již začíná být jasný smysl tahanic kolem protikorupčního balíčku (například jeden z nevyřešených bodů : prokázání původu prostředků pro nabytí majetku), smysl tahanic kolem policejního prezidenta a podobně.

Jistě je známý příměr o "čištění Augiášova chléva". Naše země po dvaceti letech potřebuje podobný očišťovací proces, jinak skončíme na smetišti dějin. Obávám se ovšem, že ODS i ČSSD považují něco takového za nepřijatelné. Takže příležitost pro Véčkaře opět leží na stole!

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 12.1. 2011