BRITÁNIE:

V doplňovacích volbách v Oldham East pohodlně zvítězila Labouristická strana

14. 1. 2011

Ve čtvrtečních doplňovacích volbách v Oldham East a Saddleworth v severní Anglii zvítězila s většinou více než 3500 hlasů kandidátka Labouristické strany Debbie Abramsová. Doplňovací volby byly zkouškou nynější volební podpory pro britské politické strany po osmi měsících vlády konzervativně-liberálnědemokratické koalice.

Volby se konaly proto, že tamější vítěz všeobecných voleb v květnu 2010, labouristický kandidát Phil Wollas, byl usvědčen z šíření lží proti liberálnědemokratickému kandidátu v předvolební kampani loni na jaře a byl donucen z parlamentu odejít.

Před osmi měsíci zvítězila Labouristická strana v tomto volebním okrsku většinou pouhých 103 hlasů, na druhém místě byli tehdy liberální demokraté. Tentokrát získala Labouristická strana daleko silnější vítězství. Abramsová zvítězila převahou 3558 hlasů a celkovým počtem hlasů 14 718. Podíl Labouristické strany na hlasování se zvýšíl z 31.9% na 42 %.

Je překvapivé, že navzdory rekordnímu poklesu popularity Liberálních demokratů po celé zemi, kteří po vstupu do vlády porušili celou řadu svých předvolebních příslibů, jejich podíl na hlasování vzrostl o 0.3% na 32%.

Radikálně poklesl počet hlasů pro konzervativce, kteří v květnu získali v tomto volebním okrsku 26,4% hlasů a nyní pouhých 12,8%.

BBc upozorňuje, že Konzervativní strana má zjevně problém kolapsu podpory dělnických voličů v severních částech země.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.1. 2011