Strana zelených: Jsme proti zpřístupnění sociálních dávek exekutorům

14. 1. 2011

tisková zpráva Strany zelených

Praha, 14. 1. 2011 -- Strana zelených zásadně nesouhlasí s návrhem ministerstva práce a sociálních věcí na zpřístupnění sociálních dávek exekutorům. Pravidla pro práci exekutorů po 10 letech fungování přitom potřebují revizi, která bude vycházet z toho, že drobný dluh nemá přivést dlužníka na úplné existenční dno.

Strana zelených požaduje, aby byla zachována současná úprava, která v případě exekuce chrání sociální dávky před zabavením. Podle platného občanského soudního řádu nemohou exekutoři dlužníkům sáhnout na dávky sociální péče, pomoci v hmotné nouzi, státní sociální podpory, ale ani na příspěvek na bydlení či dávky sociální podpory. Za dodržování tohoto pravidla se opakovaně postavil i veřejný ochránce práv Otakar Motejl.

"Pravidla pro práci exekutorů trpí nedostatky, které je třeba odstranit. Nejde přitom o nějaké protěžování dlužníků, ale o dobré mravy a elementární spravedlnost. Je přeci logické, že dluhy nelze splácet z pomoce v hmotné nouzi. Za nemravný považuji také návrh, aby exekutor řešil dluhy zabavováním rodičovského příspěvku," komentovala návrh ministerstva práce a sociálních věcí 2. místopředsedkyně Strany zelených Petra Kolínská.

"Je zdokumentováno mnoho případů, kdy drobný dluh či nedbalost při plnění finančních závazků stáhly člověka kvůli postupu exekutora na existenční dno. Politici by měli naopak upravit pravidla tak, aby mnohem lépe než dosud fungovala kontrola činnosti exekutorů a aby v případě nesprávného postupu exekutora bylo možné rychle se dovolat nápravy," dodal předseda zelených Ondřej Liška.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.1. 2011