Revoluce v Tunisku:

Autoritářský prezident byl donucen uprchnout

15. 1. 2011

Tuniský prezident Zine al-Abidine Ben Ali uprchl v pátek večer ze své země po řadě týdnů masových protestů. Hroutí se tak jeden z nejutlačitelštějších arabských režimů.

Podle zpráv se Ben Ali uchýlil buď na Maltu, do Francie nebo do Saúdské Arábie. Uprchl v závěru dramatického dne, kdy byl v Tunisku vyhlášen mimořádný stav a ze země byli evakuováni zahraniční turisté.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy odmítl poskytnout Ben Alimu azyl. Francie nechce mít s vyhnaným tuniským diktátorem nic společného.

V Tunisku převzal moc premiér Mohammed Ghannouchi a přijal funkci dočasného prezidenta. Přislíbil, že bude respektovat ústavu a vytvoří v zemi, kde žije 10,5 milionu občanů, znovu stabilitu.

Ben Ali, 74, byl u moci od r. 1987. Ve čtvrtek oznámil, že nebude znovu kandidovat ve volbách r. 2014, ale Tunisko bylo zradikalizováno dlouhými týdny demonstrací a tím, že policie usmrtila desítky demonstrantů.

Televize Al Džazíra, která vysílá průběžnou reportáž z tuniské revoluce do celého arabského světa, který je tuniským dramatem mesmerizován, informovala, že nejmenovaný příslušník rodiny manželky Ben Aliho byl zatčen na tuniském letišti. Opozice je motivována nenávistí vůči blízkým příbuzným prezidenta, kteří se stali symbolem korupce a mafiánství.

Obyvatelé Tuniska byli šokováni americkými názory na režim Ben Aliho, které byly v prosinci zveřejněny v amerických diplomatických depeších, prozrazených Wikileaks.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.1. 2011