Čína a USA: chystá se vzájemné objetí?

21. 1. 2011 / Miloš Dokulil

Týdeník The Economist ve svém čísle z 15. ledna víceméně už předběžně uvádí, co snad má být (nebo bude?) kulisou jednání na nejvyšší úrovni mezi ČLR a USA ve Washingtonu v těchto dnech. Samozřejmě že karikatura na str. 47 zmíněného čísla nejen možná přehání, ale také zůstává nemálo skoupá, pokud jde o americký vklad do oboustranných rozhovorů.

Na obrázku sedí oba prezidenti kolem malého okrouhlého stolíku, mají před sebou zatím prázdné talíře, ale chystají se už k přípitku, neboť ve sklenkách mají nalitý nějaký tmavší mok. Za zády prezidenta Hua je navíc obrovité nákladní vojenské auto, mající jako náklad robustní jadernou raketu. Za zády prezidenta Obamy už není nic. Mezi oběma prezidenty jsou jen dva nafukovací balónky, každý s náznakem toho, jak vypadají vlajky obou států. Hned v mezititulku příspěvku věnujícího se této významné návštěvě autor textu konstatuje, že napětí mezi oběma státy pravděpodobně dále poroste.

Prezident Hu Jin-tao byl ve Washingtonu naposledy v roce 2006. Čína tu tehdejší návštěvu označovala jako "státní", jenže tehdejší Bílý dům ji deklaroval "jenom" jako "oficiální". Nezdá se, že to byly jen nějaké slovní hrátky. Tzv. státní návštěva je v USA vnímána jako vyšší typ diplomatického a společenského přijetí přímo na americké půdě. Součástí "oficiální návštěvy" není slavnostní banket v Bílém domě, jehož hostitelem je přímo sám prezident Spojených států se svou chotí, a jehož se účastní další významní hosté. Tato vyšší pocta byla nynějšímu prezidentovi ČLR poskytnuta teprve letos, na počátku roku 2011.

Pár odkazů na okraj:

ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.1. 2011