Češi budou zřejmě moci jezdit za prchajícími lékaři do zahraničí

21. 1. 2011

Evropský parlament ve středu 19. ledna schválil zákon, který umožňuje pacientům v zemích Evropské unie nechat se léčit či nechat si předpisovat léky v jiných zemích EU než v jejich domovské zemi, pokud je čekací doba na léčení v domovské zemi příliš dlouhá, anebo pokud daný lék není v jejich domovské zemi k dispozici.

"Toto je velký den pro evropské zdraví, je to velké vítězství pro pacientova práva," konstatoval komisař EU pro zdravotnictví John Dali.

"Některé vzácné choroby nejsou v některých zemích EU ani řádně uznávány, nemluvě o tom, aby byly léčeny," dodal. "A malé země nemohou často nabídnout stejné zdravotní služby jako větší státy."

Tento zákon, který se vyjednával několik let, musí být ještě oficiálně schválen všemi 27 členskými zeměmi EU. Začne platit nejpozději v létě 2013.

Pacienti, kteří budou usilovat o přijetí do nemocnice v jiné zemi po delší dobu než na 24 hodin, budou však potřebovat k tomu souhlas svého domácího zdravotnictví. Například pacient, který ve své domovské zemi čeká na operaci srdce, by možná neměl za operací cestovat do zahraničí, protože by to mohlo být pro něho nebezpečné, o tom musejí rozhodnout domácí lékaři.

Zatímco většina politiků v Evropském parlamentě tento nový zákon přijala s uspokojením, levicoví poslanci kritizovali to, co označili za diskriminaci chudých lidí, protože pacienti si budou muset léčbu nejprve zaplatit a teprve pak jim ji domácí zdravotní pojišťovna uhradí.

"Zdravotnictví není komerční zboží, které by se mělo prodávat. Je to základní potřeba pro všechny. Nová směrnice EU bude znamenat, že pojišťovny budou honit pacienty do zahraničí, aby jejich léčba byla levnější. Avšak nemocní pacienti potřebují lékařskou péči doma," varovala poslankyně Socialistické strany Holandska Kartika Liotardová.

Pozorovatelé také upozorňují, že mohou být problémy s lékařskými předpisy z jiných zemí, protože lékárníci v jiných zemích nemusejí receptu rozumět a tytéž léky mívají v různých zemích různé názvy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.1. 2011