Několik tisíc Japonců se chce přestěhovat na ruské Kurilské ostrovy

12. 2. 2011

ŠOK│ Sedm a půl tisíce Japonců se chtějí vrátit na Kurilské ostrovy, řekl v rozhovoru s rozhlasovou stanici Echo Moskvy ministr zahraničních věcí Japonska, Seiji Maehara. "Hovoříme-li o vyhlídkách na podepsání mírové smlouvy," řekl Maehara, "budou trvat tak dlouho, dokud nebude existovat..." Není dosud dokončeno poválečné období ve vztazích Japonska s Ruskem, konstatoval ministr.

Dvoudenní Maeharova návštěva Ruska se odehrává na pozadí dalšího kolo napětí ve vztazích mezi Moskvou a Tokiem, což souvisí s územní spory právě o čtyři Kurilské ostrovy. Od roku 1945 Japonsko tvrdí, že ostrovy Etorofu, Kunashiri, Shikotan a Habomai, odvolávajíc se na dvoustranný obchod a pojednání o hranicích z roku 1855, patří Japonsku. Návrat ostrovů Tokiu je podmínkou uzavření mírové smlouvy s Ruskem, která na konci druhé světové války nebyla podepsána.

Pozice Moskvy je, že jižní Kurilské ostrovy se staly součástí Sovětského svazu po druhé světové válce, a že ruskou svrchovanost nad nimi s příslušnými mezinárodními právními zápisy nesmí být zpochybňována ani dnes.

Další výbuch emocí ve vztahu k této otázce nastal 7. února, kdy Japonsko slaví takzvaný "Den severních území' (vzhledem k japonskému volání po návratu čtyř ostrovy, kvůli kterému je tento spor).

Japonský premiér Naoto Kan, mluvil na národním shromáždění pro návratu "severních území" a nazval cestu ruského prezidenta Dmitrije Medveděva na ostrov Kunashir "neomluvitelnou hrubostí." Ve stejný den na ruské velvyslanectví v Tokiu někdo neznámý poslal obálku s kulkou z pušky a vzkazem "Severní teritorium - japonská země". Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že upozornil své japonské kolegy, že tyto excesy, které provázely jednání takzvaného japonského "Dnes severního teritoria" maří celkovou atmosféru dvoustranných vztahů a nepřispívají ke konstruktivnímu vývoji.

РИА Новости: Несколько тысяч японцев хотят переселиться на Курилы - МИД Японии ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.2. 2011