Poučení z průběhu a závěru akce lékařů

23. 2. 2011 / Igor Pleskot

Poučení prvé: „Nestávej panenko v koutě...“

Pokud lékaři upozorňovali na rozpory zdravotnického systému, včetně svých platů, symbolicky, sloužili se stužkami protestu, nic se nedělo. Teprve když ohrozili skutečně celý systém, věnovala jim vláda pozornost.

Poučení druhé: „Není růže bez trní“

Akce „Odcházíme“ skončila oboustranným kompromisem. Lékaři souhlas s kompromisem postavili na důvěře v slovo ministra. Vláda se ovšem tváří ultimativně. Skutečnost, že lékaři celou akci vyhlásili více než před půl rokem a dali dosti dlouhou lhůtu na jednání, byla a je zastírána. V mediích se především mluvilo o penězích, ale požadavky lékařů nebyly jenom, možná ani především o penězích. Nemluvě o tom, že pasáže o padesátitisícových platech byly vylhané. Mladým lékařům v nemocnicích spíše vadily enormní přesčasy v rozporu se zákoníkem práce a nemoudrý postup procesu získání odborné praxe. Lékaři mají jenom slib, že jejich požadavky budou splňovány

Poučení třetí: „Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde“

Konflikt vyvolal rozhodně zájem o problémy zdravotnictví. Snad povede i k ucpání děr a toků, kterými unikají ze systému finance. Zájem se soustřeďuje i na prebendy, které z pozic ve zdravotnických zařízeních plynou. Jejich nositelé to nevidí rádi. Dokonce i ministr, je podle některých medií pod tlakem strany, která ho delegovala, že postupoval mírně. Tak dochází k tomu, že dávají lekci, nejen doktorům, ale komukoli, kdo se postaví na odpor.

Mluvčí lékařů, doktor Engel, nebude přijat zpět. Formálně po právu – rozvázal pracovní poměr, místo je údajně „obsazeno“. Sám nežádá projev solidarity, ke kterému má morální právo. Doktoři totiž nechtěli krizi zdravotnického systému. Kdyby ji totiž chtěli, tak šli do skutečné stávky, která by fakticky kolaps systému vyvolala. A v takovém případě by reprezentanti stávkového výboru byli pod ochranou zákona.

O co tedy jde? Jednak o mstu a touhu dát buřičům patřičnou lekci – ve které mají prsty pražští političtí reprezentanti ODS – a jednak o přípravu změn pracovního zákonodárství v duchu mimořádného stavu, o kterém se již hystericky psalo.

Vinohradská nemocnice krom toho, že je fakultní nemocnicí, která spadá pod ministerstvo, leží na území hlavního města Prahy. A tak se musím ptát, co na to říkají všichni reprezentanti pražské koalice vládnoucí magistrátem? Oni to schvalují?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.2. 2011