Už zase?

25. 2. 2011

V polovině padesátých let minulého století otisklo tehdejší Rudé právo článek pod příznačným názvem: Dědeček a babička nám ujídají chlebíčka. Název byl stejný jako obsah článku.

Po více jak padesáti letech čteme v novinách, jak je nutné zvýšit daň z přidané hodnoty z 10% na 20%, protože dědeček a babička nám dál budou ujídat chlebíčka... ...a je potřeba důchodovou reformu, píše čtenář Jiří Hofman.

Proč vláda a MPSV neřeknou rovnou občanům, že je potřeba naplnit účty penzijních fondů, že se za posledních pět let výrazně snížil výběr sociálního pojištění v důsledku opatření pravicových vlád. Že z přebytku +20 miliard Kč v roce 2005 kleslo sociální pojištění do deficitu -50 miliard Kč v roce 2010. A to v roce 2009 nebyla valorizace důchodů. Že touto reformou neubude v následujících letech ani jeden starobní důchodce. Výrazně však přibude důchodců žijících na hranici bídy. To otevře cestu k dalšímu snižování plateb sociálního pojištění odváděných zaměstnavateli za zaměstnance. Následně povede k dalšímu snižování starobních důchodů. To nemluvím o velmi problematické a rizikové důchodové budoucnosti mladé generace.

Ale všude slyšíme, že je nutné zvýšit DPH z 10% na 20%, protože Dědeček a babička nám ujídají chlebíčka.

Už zase!

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.2. 2011