Jeden svět upozorní "prázdnou židlí" na vězněného čínského laureáta Nobelovy ceny

28. 2. 2011

tisková zpráva

V roce 2009 udělila společnost Člověk v tísni cenu Homo Homini čínskému intelektuálovi a obhájci lidských práv Liou Siao-poovi. Čínský disident si od prosince 2008 odpykává jedenáctiletý trest za to, že se podílel na vzniku Charty 08, prohlášení inspirovaném československou Chartou 77. Díky aktivitě Člověka v tísni, bývalého prezidenta a zároveň patrona festivalu Jeden svět Václava Havla a čtyřiceti českých poslanců a senátorů byl Liou Siao-po nominován na Nobelovu cenu míru, kterou přes protesty čínské vlády získal v říjnu minulého roku.

Když měl Liou Siao-po v prosinci 2010 přebírat v Oslu Nobelovu cenu míru, na laureátově místě zůstala pouze prázdná židle. Čínská vláda nejen že nepropustila Liou Siao-poa, ale nepovolila převzetí ceny ani disidentově manželce, kterou od té doby drží v domácím vězení zcela odříznutou od okolního světa. Podobně naložil čínský režim i s dalšími sto padesáti lidmi z okruhu Charty 08 a lidskoprávních aktivistů, které manželka Liou Siao-poa doporučila Nobelovu výboru k pozvání na slavnostní ceremoniál. Od té doby se motiv a fotografie "prázdné židle" začala šířit čínskými internetovými sociálními sítěmi jako způsob protestu a vyjádření podpory Liou Siao-poovi. Čínští cenzoři museli vyvinout značné úsilí, aby dokázali vymazat z Internetu jakoukoliv zmínku o "prázdné židli".

Festival Jeden svět pořádaný společností Člověk v tísni se rozhodl Liou Siao-poa a jeho manželku pozvat na Jeden svět, který proběhne v Praze od 8. do 17. března, jako zvláštní hosty a Liou Siao-poa i jako člena poroty Rudolf Vrba, která vybírá nejlepší film z kategorie Máte právo vědět. Pozvánka byla odeslána nejen do věznice, kde si Liou Siao-po odpykává svůj trest.

"Dopis jsme zároveň poslali i čínskému prezidentovi Chu Ťin-tchaovi a čínskému premiérovi Wen Ťia-paovi, které považujeme přímo zodpovědné za jeho ničím neopodstatněné uvěznění. Liou Siao-po byl uvězněn a odsouzen za 'podvracení státní moci', což ve skutečnosti neznamená nic jiného, než že se podílel na dokumentu, který volá po nenásilných reformách a větších občanských svobodách v současné Číně, na co má - podle čínské ústavy a mezinárodních umluv, ke kterým se Čína zavázala - plné a ničím neomezene právo. A podobně, jako byl odsouzen na politickou objednávku, může být na politickou objednávku z nejvyšších míst i propuštěn" říká zakladatel festivalu Jeden svět a hlavní iniciátor nominace Liou Siao-poa na Nobelovu cenu míru Igor Blažević. "Samozřejmě si neděláme iluze, že by ho čínské úřady propustili jen kvůli našemu pozvání a jednomu dopisu. Na základě kampaně doufáme, že těch dopisů budou časem tisíce."

Diváci Jednoho světa se budou v rámci festivalu setkávat s prázdnou židlí s Liouvým portrétem, která mu bude vyhrazena během promítání a budou mít příležitost poslat pohlednici s motivem kampaně na adresu čínské vlády s heslem "Slova nejsou zločin". Čínské vládě tak pošlou vzkaz, že Liou Siao-po ani ostatní hlasy volající po svobodě nezůstanou přes veškerou snahu režimů umlčeny ani zapomenuty. Ke kampani "Empty Chair" se v průběhu roku přidají i další lidskoprávní filmové festivaly ve světě, na příklad festival pořádaný organizacemi Human Rights Watch v Londýně, Amnesty International v Den Haagu, společností Člověk v tísni v Bruselu, Helsinskou nadací ve Varšave a řadou dalších.

"Pohlednic s motivem "prázdné židle" bude najednou stále více. Během roku budou přicházet na úřad čínského premiéra a prezidenta z různých zemí a informace o tom budou kolovat na čínských internetových sítích. Pro čínské cenzory se bude snaha vymazat zmínky o Liou Siao-poovi z povědomí čínské i mezinárodní veřejností stávat "mission impossible". O kolik snazší by bylo uvědomit si marnost tohoto úsilí a jednoduše ho propustit," dodává Igor Blaževic.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.3. 2011