Politicky nekorektní stupně teroristické hrozby

1. 3. 2011

John Cleese, britský herec a spisovatel

LVI│ Angličané se v poslední době cítí ohroženi teroristickými útoky, a proto navýšili svůj stupeň pohotovosti z „Rozladění“ na „Mrzutí“. Stupeň pohotovosti se však ještě může brzy zvýšit na „Podráždění“, popř. dokonce i na „Trochu naštvaní“. Angličané nebyli „Trochu naštvaní“ od roku 1940, kdy během náletů na Londýn téměř došly zásoby čaje.

Teroristé byli oficiálně přesunuti z kategorie „Unavující“ do kategorie „Pitomá nepříjemnost“. Zatím poslední výstraha před „Pitomou nepříjemností“ byla v Anglii vydána v roce 1588, kdy ostrovům hrozila invaze španělského námořnictva.

Skotové zvýšili stupeň pohotovosti z „Nasraní“ na „Pojďte těm bastardům rozbít hubu“. Jiné stupně nemají. Proto je britská armáda již 300 let nasazuje do první linie.

Francouzská vláda včera oznámila, že zvýšila stupeň pohotovosti z „Utíkejte“ na „Schovejte se“. Zbývající stupně ve Francii jsou pouze „Kapitulujte“ a „Kolaborujte“. Ke zvýšení stupně přispěl nedávný požár, který zcela zničil francouzskou továrnu na bílé prapory, což způsobilo naprosté ochromení vojenských sil této země.

Itálie navýšila svůj stupeň pohotovosti z „Hlasitě a rozčileně křičte“ na „Předvádějte komické vojenské pózy“. Zbývají však ještě dva vyšší stupně: „Provádějte neúčinné bojové operace“ a „Přeběhněte na druhou stranu“.

Němci navýšili pohotovost z „Pohrdavé arogance“ na „Obléknutí uniforem a zpěv pochodů“. Také oni mají dva další stupně: „Napadení sousedů“ a „Porážka“.

Belgičané jsou naopak na dovolené (jako obvykle). Jako jedinou hrozbu vnímají to, že by se NATO mohlo stáhnout z Bruselu.

Španělé se nesmírně těší, až zařadí do výzbroje své nové ponorky. Tato krásně propracovaná plavidla mají revoluční skleněná dna, aby nové španělské loďstvo mohlo efektivně a pohodlně pozorovat staré španělské loďstvo.

Austrálie mezitím zvýšila stupeň pohotovosti z „Klídek“ na „To bude dobrý, kámo“. Zbývají dva vyšší stupně: „Kurňa, asi budeme muset zrušit víkendové grilování“ a „Grilování se ruší“. Dosud žádná situace si však nejvyšší stupeň nevyžádala.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.3. 2011