BRITÁNIE:

Pod hrozbou drastického zvýšení cen ropy v důsledku krize na Blízkém východě mění vláda radikálně svou energetickou politiku

6. 3. 2011

Britská vláda se obává, že krize v Libyi vyvolá dramatický vzrůst cen ropy. Domnívá se, že byl cena benzínu mohla stoupnout až na 60 Kč za litr, pokud potrvá a prohloubí se nestabilita na Blízkém východě. Od nadcházejícího týdne začnou tedy všechna britská ministerstva vypracovávat nový celostátní plán, jehož cílem má být učinit Británii "nezávislou na ropě".

"Nemůžeme dál spoléhat na takto nestabilní zdroj energie, když můžeme mít čistou, ekologickou a bezpečnou energii z nízkouhlíkových zdrojů," řekl ministr pro energetiku Chris Huhne. "Nový celostátní plán zajistí, aby vláda koordinovaně usilovala o vytvoření nízkouhlíkové ekonomiky."

Ministr dopravy Philip Hammond bude muset do července 2011 vypracovat celostátní strategii pro vybudování infrastruktury pro elektrické automobily.

Daleko aktivněji se bude podporovat výstavba energeticky pasivních domů a od září 2012 bude plně funkční britská investiční banka pro ekologické projekty.

Britská konzervativně-liberální vláda zaangažuje nevládní ekologické organizace, včetně organizace Greenpeace, aby kontrolovaly, že ministerstva plní vládní program pro vytvoření nízkouhlíkové ekonomiky.

Huhne varoval v projevu minulý týden, že Čína investuje obrovské množství financí do nízkouhlíkové ekonomiky, zatímco Británie zůstává pozadu. "Čína vybuduje 24 jaderných elektráren v době, kdy Británie vybuduje jednu. Do roku 2020 se její jaderná kapacita zdesetinásobí. Vybudují 16 000 km vysokorychlostních tratí za tutéž dobu, než Británie dá dohromady vysokorychlostní trať Londýn - Birmingham (cca 300 km). Číná má největší kapacitu vodních elektráren a největší množství solárních panelů na světě. A rozvíjejí i větrnou energii. Čína ví, co přijde."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.3. 2011