Jak vydělat ve zdravotnictví?

7. 3. 2011 / Petr Wagner

Pokud se chceme zabývat ekonomií v českém zdravotnictví, je potřeba si pár věcí vytknout před závorku.

Segment placený z veřejnoprávního pojištění je placen systémem, který je tak či onak odvozen od sazebníku výkonů. Někdy je ta odvozenost relativně přímá, jindy složitější, ale existuje.

Tento sazebník vznikl kdysi a má v sobě celou řadu disproporcí. Zejména mezi obory. To principielně nevadí, pokud se uvažuje jeho použití jako celku. Nespravedlnost minus někde je kompenzována nespravedlností plus jinde. Třeba traumatologie - kardiologie.

Problém nastává ve chvíli, kdy z celkového košíku oborů je cosi vyzobáno. Třeba obory, které "vydělávají". Dialýza, NMR apod. Proto není velkým uměním v rámci této disproporce vytvořit zařízení, která vydělávají extrémně. Asi není potřeba ukazovat prstem, kdo chce najde příklady po celé České republice. A pak vidíme nemocnice, které jsou v červených číslech, i když vlastně dělají to samé co ostatní - péči o pacienty.

Jistě lze vytáhnout neschopný management, úplatky a podobně. Ale příčina je jinde, výdělečné obory jsou privátní kousek vedle... a kupodivu se těmto zařízením daří skvěle. Jak jasný příklad vhodnosti privatizace. Otevřu si NMR, dialýzu, laboratoře a za rok kupuji vilu v Dubaji či na Floridě, případně oboje. Otevřu si LDN s traumatologií a třeba s pediatrií a zrujnuji sebe i příbuzné. To je realita. Sice virtuální, ale fungující. Pokud mám obory všechny - někde vydělám, někde prodělám a funguje to. Pokud vyzobu jenom zlatá zrníčka - někomu bude chybět.

To je hlavní problém privatizace a řetězců. To je hlavní problém těch co musejí dělat "všechno". Někteří víno a jiní vodu. Proto jsem psal, že primárně nejde o vlastnictví, ale o strukturu. Péče je placena velmi nespravedlivě v rámci oborů i mezi zařízeními. Ti co musí dělat všechno jsou v nevýhodě proti těm co si vyzobou (způsob nekomentuji) jen to lukrativní.

Pokud chceme racionalizovat naše zdravotnictví, i tato karta musí být hrána. A dost lituji toho, kdo si ji "lízne" !!!

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.3. 2011