Acajev azyl v ČR nemá dostat

8. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

reakce na článek Jany Ridvanové "Proč Kotrba lobuje za ruské tajné služby?"

Tvrdý lobbing za poskytnutí azylu a nevyhoštění veliteli čečenské jednotky Ali Acajevovi, o kterém Jana Ridvanová tvrdí, že velitelem čečenské jednotky není (na základě informací od ruských a čečenských aktivistických struktur, operujících v Praze za jeho propuštění), není jen soukromou válkou Ridvanové. Včera mi volal kvůli článku i bývalý ministr pro lidská práva Kocáb, ačkoliv jsem mu nikdy telefon nedával.... Ale byl o něco diplomatičtější, než aktivistka Ridvanová... O Acajeva je rvačka. Mezi strukturami státu (Služba pro odhalování organizovaného zločinu, která ho zatkla) a mezi protiruskými "lidskoprávními" aktivisty.

Problémem je, že i kdyby byl Čečenec Acajev, toho času ve vazbě na Pankráci, nevinný jako nemluvně v Čečensku, není nevinný v Česku. Dopustil se zde trestných činů podvodu, falšování úředních dokladů a nelegálního ozbrojování. A už za to by ho měli buď zavřít, nebo vyhostit. Nejspíše nejdřív zavřít a potom vyhostit.

Aktivistka Jana Ridvanová se v posledních měsících angažuje ve prospěch "lidských práv" různých "politických" uprchlíků ze zemí bývalého SSSR. Není sama. Případem Acajeva se zabýval senátor Štětina nejen v předvolební kampani, ale ještě 17. března 2010, ve svém projevu během projednávání Evropské směrnice o minimálních normách, které musí splnit žadatelé o mezinárodní ochranu. Citoval ne ze své bohaté vlastní zkušenosti, ale z přípisu, který zaslala ruská aktivistka s vazbami na Člověka v tísni, Světlana Gannuškina (členka správní rady mezinárodního sdružení desítek organizací v různých regionech Ruska, Ukrajiny, Kazachstánu, Lotyšsku a Gruzii, které se jmenuje Memorial, napojené na Mezinárodní federaci lidských práv (FIDH), finančně podporovaná ze Sorosova Open Society Fundu a z druhé strany z ultrakonzervativní Fordovy nadace).

Fakt prvý: Maschadovův velitel jednotky

Štětina cituje:

Krátce - to je člověk, který se narodil v roce 1966, před odjezdem do České republiky žil v Grozném a v první čečenské kampani, tj. v první čečenské válce bojoval na straně Maschadova a sloužil jako velitel jedné z jeho jednotek. Podle sdělených údajů píše paní Gannuškina, proti Acajevovi 19. března 2003 bylo zavedeno stíhání na základě obvinění z účasti na vraždě, k níž údajně došlo 4. dubna 2002. Na konci roku 2008 generální prokurátor Ruska zaslal do České republiky žádost o vydání Acajeva. Ona samozřejmě neposuzuje, jestli Acajev spáchal vraždu nebo nespáchal vraždu, ale zdůrazňuje to nejdůležitější - doba zahájení trestního řízení proti Acajevovi připadá na dobu fabrikace trestních řízení proti Čečencům.

J.Štětina: Tajné služby zneužívají žadatele o azyl ZDE

Mě "samozřejmě" daleko víc než nějaká fabrikace zajímá, jestli Acajev vraždu spáchal a nebo ne. I přes Putinovu amnestii mě pak zajímá, jestli vraždil i během "čečenské kampaně". Což nezajímá Štětinu a nezajímá to i Kocába, který mi včera volal a sdělil mi, že to je přece národně osvobozenecký boj a že on to teda vidí jinak, než já... Kupodivu mě ani nevadí, pokud si mezi takto přišedšími hledá česká civilní nebo vojenská rozvědka, případně kontrarozvědka agenty a zneužívá jejich nejistoty či tísně. Pohyb osob s takto pestrou minulostí musí být v demokratické zemi kontrolován. A pokud bude mít rozvědka o jednoho agenta víc při jeho vyhoštění, o to lépe bude tento stát chráněn před infiltrací různých zločineckých struktur pod "humanitárními" záminkami.

17. 02. 2010 Štěpán Kotrba: Česká televize neví, proč Rusko vyhostilo jejího reportéra ZDE

V době první čečenské války byl Maschadov náčelníkem štábu vojsk prezidenta Džochara Dudajeva, ale pak přispěl k příměří. S generálem Lebeděm podepisoval Chasavjurtské dohody, jež v srpnu 1996 válku ukončily. V květnu 1997 podepsal mírovou smlouvu přímo s ruským prezidentem Jelcinem. Tehdy zvítězil Maschadov ve volbách nad radikálním wahhábistou Šamilem Basajevem a stal se čečenským "prezidentem". Čečensko stabilizovat nebyl schopen, islamistovi Basajevovi nabídl funkci ve vládě a jmenoval jej vicepremiérem zodpovědným za ekonomickou rekonstrukci. Čímž mu umožnil legitimizaci a vpád do Dagestánu. A druhou válku, která se mu stala osudná. Ale to jsou furt jenom kecy...

Světlana Gannuškina se přece opírá o znalosti prostředí. Prý. A se znalostí prostředí píše v přípise ministryni spravedlnosti Kovářové za propuštění Ali Acajeva i toto:

Samozřejmě, že největšímu tlaku a pronásledování jsou vystaveni ti, kteří měli sebemenší vztah ke straně odpůrce federálních vojsk: ti, kteří bojovali v první nebo druhé kampani, rodinní příslušníci bojujících v ilegálních ozbrojených skupinách, ti, kteří se podezřívají z podpory (často bezdůvodně) těchto skupin.

Nehledě na eufemistický jazyk, ve kterém čečenští separatisté jsou nazýváni "odpůrce federálních vojsk", válka je nazývána "kampaní" a slovo "ilegální" je synonymem ospravedlnitelnosti, nedivím se faktu, že ruská státní moc pronásleduje čečenské separatistické bojovníky. Moskevské divadlo Dubrovka, škola v Beslanu a další teroristické činy to ospravedlňují stejně, jako boj za odtržení ropou nasáklého Čečenska, Dagestánu, Ingušska a dalších zemí od Ruské federace.

Snaha vytvořit samostatnou Romskou ostravskou republiku s kalašnikovy v ruce by asi také u české policie nebudila nadšení. I když by se mnohým Romům ulevilo, neb by měli kam emigrovat... Mnohým jiným by se ulevilo, neb by měli Romy kam posílat emigrovat... Pro mne byl je a bude velitel čečenských bojovníků bandita stejně jako jeho prezident. Jeden střílel a druhý ho za to chválil. Ostravskou romskou republiku nechci. To je ale můj vlastní pohled, subjektivní...

Fakt druhý - stíhán Interpolem a zatčen českou policií

Připomeňme si, že Acajevovo zatčení prováděla specializovaná jednotka ČESKÉ policie (televizní komentátoři rádi říkávají "elitní") za přítomnosti specialistů z oddělení trestních stíhání ruského ministerstva vnitra DepUR MVD. Dělo se tak na základě zatykače INTERPOLu. Předpokládám, že Interpol není cochcárna. Vyžaduje poměrně přísné procedury, než někoho nechá stíhat desítkami policejních útvarů po celém světě. A plné zapojení České republiky do činnosti Interpolu znamená souhlas České republiky s těmito mezinárodně platnými procedurami, které CELOSVĚTOVÉ stíhání opravňují. Čili: specializovaná služba DEMOKRATICKÉ České republiky si POZVE na své území specializovanou jednotku (nedemokratické?) Ruské federace k provedení zákroku proti osobě, která je stíhaná CELOSVĚTOVOU policejní službou na základě ZÁVAŽNÝCH podkladů, které za ZÁVAŽNÉ prohlásila mezinárodní policejní centrála. O tomto zatčení policie DEMOKRATICKÉHO STÁTU ČR (- polemizujte...) i policie (nedemokratické? - polemizujte) Ruské federace informuje veřejnost, včetně podrobností. Stalo se. Výsledek si můžete přečíst nebo se na něj podívat. K dispozici je i video.

Aktuálně 20. 12. 2008: V Praze zadrželi mezinárodně hledaného Čečence ZDE

Aktuálně: Policie zadržela hledaného čečenského gangstera ZDE

Článek ruské komunity v Praze, psaný na základě tiskové zprávy ruského ministerstva vnitra ZDE

Faktem zůstává, že odbor azylu a migrační politiky Policie ČR vyžaduje stanoviska specializovaných útvarů policie, ale i tajných služeb a dalších orgánů, včetně zprávy zastupitelského úřadu ČR i zprávy MZV před tím, než se rozhodne někomu udělit nebo neudělit azyl. Vám to připadá divné?

Fakt třetí - zločinec i v Česku

"Acajev žil v Praze pod falešnou identitou, s padělanými doklady na jméno Revaz Levidze. Na toto jméno byla zaregistrována i zbraň, kterou u něho údajně policisté našli", píše server Aktuálně na základě zprávy ČTK. Tou zbraní byla pistole Sig Sauer ráže 9mm, což už ČTK ani Aktuálně nenapsalo. Stejně jako nenapsalo, že pas byl gruzínský. Rozeberme si to:

  • Do Prahy přicestuje (legálně) Gruzín Revaz Levidze.
  • Revaz Levidze doloží českému státu, že by zde chtěl podnikat a zažádá o povolení k pobytu. To je Revazu Levidzemu uděleno.
  • Na živnostenském odboru vyplní úřední dokumenty, opravňující ho k podnikání a podepíše je. Na dokumentech stojí, že údaje, které České republice poskytuje, budou pravdivé a úplné.
  • Z důvodů ochrany své osoby a majetku podnikatel Revaz Levidze zažádá o zbrojní průkaz. Na dokumentech, které vyplňuje, stojí, že údaje, které České republice poskytuje, budou pravdivé a úplné.
  • Jako Revaz Levidze složí státem předepsané zkoušky a průkaz je mu vydán.
  • Na tyto ÚŘEDNÍ doklady ČESKÉ REPUBLIKY si Revadz Levidze koupí pistoli a náboje.
  • Teprve specializovaná policejní jednotka, zabývající se organizovaným zločinem, dohledá, že Gruzín Revaz Levidze není Gruzín Revaz Levidze, ale Čečenec Ali Dzokjevič Acajev, bývalý velitel jednotky čečenských separatistů, podléhajících teroristovi polnímu veliteli Šamilu Basajevovi.

Ali Acajev se tak dopustil i několika závažných trestných činů na území České republiky: podvodu, falšování úředních dokladů a nelegálního ozbrojování. Falešný pas nepoužil kdesi na Kavkaze, kde bych mu to snad i já toleroval, ale používal jej DLOUHODOBĚ na území České republiky. Jde o neviňátko, o ubohou oběť mezinárodních intrik jakési "KGB"? Ne. Jde o mezinárodně operujícího a mezinárodně hledaného zločince.

Vtipné je, že informaci o "mezinárodně hledaném zločinci" zveřejnily nejen oficiální český tisk, ale i Američany placená pročečenská aktivistická stránka Prague Watchdog, využívající i "vlastní čečenské dopisovatele". Neméně vtipné je, že Prague Watchdog zmiňuje v této souvislosti i výroční zprávu BIS:

Poslední výroční zpráva české Bezpečnostní informační služby (BIS) uvádí, že i v roce 2007 byly nejvýznamnějšími skupinami organizovaného zločinu na území ČR ruskojazyčné, kavkazské a balkánské skupiny. Ve zprávě se píše, že ruskojazyčné skupiny "využívají k legalizaci svých zisků pomoci různých finančních expertů a osob s rozsáhlými klientskými vazbami na některé bývalé i současné politiky nebo vysoké státní úředníky. K legalizaci zisků slouží i kasina nebo restaurační zařízení, vlastněná osobami s vazbami na prostředí organizovaného zločinu, nebo nákupy a prodej luxusního zboží." Ve zmínce věnované přímo čečenským skupinám se uvádí, že "se zabývají zejména vydíráním, leasingovými podvody, obchodem s drogami, majetkovou trestnou činností a velkou část jejich aktivit tvoří organizování nelegální migrace".

Prague Watchdog k článku přiložil i video ze zadržení Acajeva, vysílané na Pjatym kanale 19.12.2008, "zřejmě na základě operativních záběrů české policie". Zveřejnil i odkaz na stránku "Cizojazyčné zločinecké struktury v České republice" ÚOOZ Policie ČR. Ty už bohužel nefungují, neboť MV ČR reorganizovalo stránky a nezachovalo historii.

Prague Watchdog - vlastní zpráva: V Praze byl zadržen mezinárodně hledaný zločinec Acajev ZDE

Fakt čtvrtý: přiznání Ičkerie aneb potvrzení pro českou ministryni

Oficiální dokument Čečenské republiky Ičkerie, který byl přiložen k žádosti lidsksoprávních aktivistů o nevyhošťování Aliho Acajeva, adresovaném české ministryni spravedlnosti Daniele Kovářové:

Kabinet ministrů Čečenské republiky Ičkerija Č. E-016 10. března 2010

Potvrzení

Uvedeným dopisem potvrzuji, že Atsaev Ali Dzakajevič, nar. 2. února 1966, je aktivním a stálým příznivcem vybudování nezávislého čečenského státu. Atsaev Ali byl aktivním účastníkem rusko-čečenské války, za což je pronásledován ruskými tajnými službami.

Dnešní situace v Čečensku a chování ruských okupačních vojsk na území Čečenské republiky se kvalifikují mezinárodními lidsko-právními organizacemi jako zločiny proti lidskosti. Není pro nikoho tajemstvím, že ruské tajné služby účastníky odboje pronásledují a likvidují.

Jsem přesvědčen, že do ukončení rusko-čečenské války znamená návrat Atsaeva Aliho do Ruskem okupovaného Čečenska nebo do Ruska smrtelné nebezpečí.

Předseda kabinetu ministrů ČRI Achmed Zakajev

Kontext aneb prima symbióza

Aktivní a stálý příznivce vybudování nezávislého čečenského státu Ičkerie Acajev je nyní aktivní v Pankrácké věznici. Demokratické věznici.

Vyslanec Maschadova Achmed Zakajev žije v exilu ve Velké Británii. V demokratickém exilu. Rusko ho obviňuje z terorismu. Znalec čečenských poměrů, český senátor Jaromír Štětina je přesvědčen, že Moskva zabitím Maschadova učinila taktickou chybu, protože v něm ztratila nejvhodnějšího partnera pro jednání. Vyjádřil se tak pro BBC 9. března 2005. Tvrdil, že "Kreml potřebuje, aby válka v Čečensku pokračovala, poněvadž to je válka mocenská a kdo kontroluje Severní Kavkaz, má odkrytou cestu ke kontrole Kavkazu jižního, a to je strategická poloha, kde se Rusko dnes pohybuje...".

Česká "novinářka" Petra Procházková spolu s budoucím senátorem za Stranu zelených, tehdy "novinářem" LN Štětinou v devadesátých letech prováděli mistrné PR čečenským separatistům po celém světě. Legitimizovali jejich názory, kladli jim pouze příznivé otázky. Líčili je jako "bojovníky za svobodu" Rusy utlačovaného národa. Zdánlivě to vypadalo jako "válečná žurnalistika". Do chvíle, než se zjistilo, že onen ingušský policista, kterého si na své čečenské misi Petra Procházková vzala za muže, je příbuzný Murata Magometoviče Zjazikova, prezidenta "nezávislé Ingušetie", Ibragim Zjazikov. Do chvíle, než Štětina přiznal ""Čečencům jsem fandil a platí to dosud.".

"Znám ho dobře ještě z dob, kdy to byl normální mladý kluk. Pak se dostal do války v Abcházii a hned do druhé, doma v Čečensku. Přesně se pamatuju, jak rozumně se s ním dalo mluvit v roce 1995, ale dneska je strašně těžké najít společný jazyk. Jeho bratr Širvání byl náš kamarád, jeho blízký druh Aslanbek Andulhadžijev, který byl zabit v roce 2002, se dokonce stal naším velmi blízkým přítelem", prohlásila "novinářka" Procházková o Basajevovi.

Polního velitele Šamila Basajeva daly Spojené státy oficiálně na seznam mezinárodních teroristů.

Procházková s Basajevem dělala velmi "nevyvážený" rozhovor... O Basajevovi a dalších Štětina pravil ve slabé chvíli, že jde o "bojovníky za svobodu" a bývalý ministr pro lidská práva Kocáb v rozhovoru se mnou včera, že jde o "národně osvobozenecké bojovníky" a nikoliv o teroristy.

"Do Čečenska jsem jezdil deset let a několikrát s Basajevem mluvil. Dokonce jsem u něj doma dvakrát přespal. Měl jsem možnost pozorovat, jak normálního člověka, chlapa s upřímným srdcem, který brání svou vlast, válka mění. Jak mu vypíjí mozek i srdce, a postupně z něj dělá kreaturu, která se neštítí vzít si jako rukojmí děti. Ale současně vím, že jeho pohnutky byly velmi specifické,"

Tak vnímal své pocity z přespání u Basajeva Štětina poté, co se stal senátorem. Procházková na sebe zase prozradila:

Baví mne slídit po tom, co za událostí, o které píšu zprávu, vlastně vězí. A samozřejmě se novinařinou živím. A občas ji využívám k tomu, abych zviditelnila naše občanské sdružení Berkat a tak ponoukala ke sbírání peněz, které pak ve volném čase, poté, co odvedu svou práci jako novinářka, utrácím v rámci humanitárních projektů. Je to prima symbióza.

Havlíčkobrodský deník, 5. 10. 2006: Štětina: S válkami končím ZDE

Respekt, 13. 6. 2005: Začínáme se tady moc roztahovat ZDE

V červnu 1995 Šamil Basajev provedl teroristický nájezd na nemocnici v Buďonovsku a později zosnoval i útok na moskevské divadlo. Zúčastnila se některých z těchto útoků i bojovníci z jednotky, které velel Ali Acajev? Mě to zajímá... Řečnická otázka... Odpověď, která by přinesla důkaz pro českou policii, asi nedostanu. Kampaň za Ali Acajeva vede v České republice pod hlavičkou občanského sdružení "Pomoz jednomu člověku" Hana Demeterová, která dříve pracovala v ingušském "Islámském institutu míru a porozumění".

Přes vyhlášení samostatnosti v roce 1991 a přes snahu "lidskoprávních aktivistů" zatím žádný stát neuznal nezávislost Čečenska.

Štěpán Kotrba, BL, 12.8.2008: Druhá polovina agentury "Epicentrum" začala opět pracovat - Ve jménu Boha, milosrdného a slitovného ZDE

Jan Čulík, BL: O "hodném teroristovi" Petry Procházkové ZDE
BL, 14.10.2003: Čečensko: chaotický boj vrahů a zločinců o moc ZDE

V článku o "hodném teroristovi" Petry Procházkové kdysi šéfredaktor Jan Čulík napsal: "Situace je zjevně složitější, než jak ji prezentují tyto dílčí, nepříliš objektivně vyznívající pohledy, což vynikne zejména ze zpětného pohledu několika let." Subjektivní pohledy lidskoprávních aktivistů říkají, že i terorista je jen člověk a hovoří o spravedlnosti "demokratických" isnstitucí. Do chvíle, kdy "náš zkurvysyn" se dostane do problému a sedí v demokratickém kriminále dle demokratického práva čeká na demokratické vyhoštění. Ale vždyť je to "náš" zkurvysyn... Citát Roberta McNammary o "našich zkurvysynech", který nejlépe vystihuje post- či spíše neo-kolonialistickou politiku Západu na Blízkém a Středním Východě i v Přední Asii, vystihuje nejlépe onu selektivní spravdlnost, kvůli níž novináři volá bývalý ministr, aby ho jemně přesvědčil, že se nemá vzpouzet "těm stovkám ctihodných osobností z mezinárodních humanitárních organizací", a lobbuje bez znalostí a bez respektu k zákonům vlastního státu za někoho, kdo bral do ruky kalašnikov a zabíjel. Docela určitě i v jeho zájmu.

Tři fakty, hovořící pro uvěznění a vyhoštění Aliho Acajeva kamkoliv za hranice EU. Nyní je aktivisté mediálně konfrontují s dojmy o ospravedlnitelnosti národně osvobozeneckého boje a přesvědčením o Acajevově naprosté nevině, i když fakta hovoří jinak. Názor ale může mít každý blbec.

Jo, je to prima symbióza...


Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.3. 2011