Egypťané v referendu schválili ústavní změny

21. 3. 2011

77,2% voličů, kteří hlasovali ve víkendovém referendu o změnách ústavy, si přeje tyto změny přijmout. Hlasování se zúčastnilo 18,5 milionu z 41 milionů všech oprávněných voličů, neboli 41%. Během šesti měsíců by nyní mělo dojít k parlamentním a prezidentským volbám. Armáda prohlásila, že parlamentní volby by měly proběhnout v září a prezidentské následovat.

Dodatky k ústavě vznikly v rámci panelu jmenovaného vládnoucí Nejvyšší radou ozbrojených sil, která tvrdí, že chce předat moc zvolené civilní vládě tak rychle, jak to bude možné.

Reforma omezuje počet přípustných funkčních období prezidenta na dvě čtyřletá období. (Exprezident Mubarak v době svého svržení vykonával páté ze svých šestiletých funkčních období.) Dále dochází k obnovení mechanismu právního dohledu nad volbami.

Referendum rozdělilo Egypťany na ty, kdo tvrdí, že reformy jsou pro tuto chvíli dostatečné, a ty, kdo tvrdí, že ústavu je nutno kompletně přepracovat.

Reformy v předložené podobě podporuje Muslimské bratrstvo a zbytky Mubarakovy Národně demokratické strany, které vyzvaly voliče k podpoře návrhů. Protože oba tyto subjekty jsou na egyptské politické scéně nejlépe zorganizovány, mají zájem na brzkém konání voleb, který je pro ně výhodný.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.3. 2011