Kaddáfího sídlo v Tripolisu bombardováno, povstalci pod tlakem v Misurátě, odraženi v Adždabíji

22. 3. 2011

V pondělí - navzdory předchozímu ujišťování USA a Francie, že se mezinárodní koalice nepokouší Kaddáfího zabít - bylo jeho sídlo v Tripolisu několikrát zasaženo leteckou municí. Podle amerických zdrojů není jasné, kde se teď Kaddáfí nachází. Povstalci ve městě Misuráta hlásí, že čelí silnému útoku loajalistů, kdežto vláda tvrdí, že už město obsadila; a reportér AFP informuje, že loajalisté odrazili útok povstalců na město a komunikační uzel Adždabíja na východě země. Mezitím se mezinárodní podpora letecké operace proti Libyi rychle rozkládá a vycházejí najevo neshody ohledně politického cíle celé operace.

V Káhiře Liga arabských států zopakovala podporu spojenecké operace, ačkoliv den předtím vyjádřila výhrady k tomu, co považuje za překročení mandátu daného Rezolucí č. 1973 Rady bezpečnosti OSN.

Na půdě NATO se objevily výhrady vůči podpoře letecké operace proti Libyi, které vznesly Německo (podle nějž dosavadní průběh operace ukazuje správnost jeho rozhodnutí zůstat stranou) a Turecko; Norsko prohlásilo, že jeho letouny zůstanou na základnách, dokud se nevyjasní, kdo vlastně operaci velí. Spojené státy ústy mluvčího ministra zahraničí prohlásily, že cílem operace je "dobrovolný" odchod Kaddáfího (dobrovolný odchod od moci u někoho, komu hrozí stíhání před Mezinárodním trestním soudem?! - pozn. KD); ovšem velitel AFRICOMu generál Carter Ham tvrdí, že ozbrojené síly Spojených států nemají za úkol podporovat pozemní ofenzívu povstalců a Kaddáfího síly v oblasti Benghází vykazují "malou vůli nebo schopnost provádět ofenzívní operace". Britský premiér včera řekl, že neexistuje právní důvod pro změnu režimu v Libyi. Britský ministr zahraničí odmítl vyloučit, že se útok koalice zaměří na Kaddáfího, kdežto velitel britských ozbrojených sil to vyloučil.

"Nesmí to být válka proti Libyi," řekl italský ministr zahraničí Franco Frattini, zatímco Bulharsko označilo vojenskou intervenci za "dobrodružství" motivované zájmem o ropu.

Rada bezpečnosti OSN se dnes znovu sejde, aby posoudila události v Libyi.

V noci byly hlášeny nálety na Tripolis, námořní základnu Bussetta na východ od hlavního města, na město Sebha na jihu, které je základnou Kaddáfího kmene, a na strategický přístav Syrta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.3. 2011